Chodzież: kolejne przypadki zakażenia włośniem

Spożycie dziczyzny było prawdopodobnie przyczyną zakażenia włośniem kilkunastu osób z okolic Chodzieży.

Wciąż nie jest pewne, jak liczna może być grupa zakażonych. Do szpitala przyjęto dwoje pacjentów, ale do badań wytypowano kolejnych szesnaścioro.

Wiesław Dominiak z Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Chodzieży twierdzi jednak, że jeszcze nie wiadomo, ile osób zakaziło się włośnicą. Inspektorat jest w trakcie zbierania informacji i liczba osób może ulec zmianie.

Najprawdopodobniej przyczyną zakażeń była dziczyzna, która bez weterynaryjnego badania została przerobiona na wędliny.

Ze względu na zdarzające się przypadki zachorowań na włośnicę, od początku br. wprowadzono obowiązek badania w tzw. punktach wytrawiania włośni, działających przy powiatowych inspektoratach weterynarii. Badanie kosztuje od 20 złotych.

Tymczasem przepisy nie są przestrzegane. Tylko w kwietniu tego roku – jak podaje w swoich meldunkach epidemiologicznych Państwowy Zakład Higieny – 31 osób zachorowało na włośnicę. Podobnie było w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Wyjątkowo złym rokiem pod względem zapadalności na włośnicę był 2007, kiedy to do zachorowały 292 osoby w województwach: zachodniopomorskim, pomorskim, podkarpackim i wielkopolskim, a 132 musiały być hospitalizowane. Rok później odnotowano w kraju już tylko 4 przypadki włośnicy, ale w ubiegłym roku stwierdzono 35 przypadków zachorowań.  

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH