Już po raz czwarty obchodzony jest - także w Polsce - Międzynarodowy Dzień Celiakii, choroby spowodowanej nietolerancją zawartego w zbożach białka - glutenu. Wbrew pozorom problem nie dotyczy tylko dzieci.
Gluten to mieszanina białek roślinnych -gluteniny i gliadyny, którą zawierają ziarna zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa. Nadaje kleistość i ciągliwość mące po zmieszaniu jej z wodą, dzięki czemu powstający podczas fermentacji dwutlenek węgla nadaje pieczywu lekkość i puszystość. Jednak u 1 procenta populacji występuje nietolerancja glutenu (celiakia), choroba związana z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi, co powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych i zaburza wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Chory cierpi na tłuszczowe biegunki, chudnie, w przypadku dzieci dochodzi do zaburzeń wzrostu i niedoboru masy ciała.
Celiakia jest pod względem częstości występowania drugą po hipolaktazji (mleko) nietolerancją pokarmową człowieka. Do niedawna uznawana była za rzadkie schorzenie występujące głównie u małych dzieci.
Jak oświadczyła przed sobotnią (16 maja) konferencją Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej prezes organizacji Małgorzata Źródlak, wiadomo już, że choroba może się ujawnić w każdym wieku. Obecnie zachorowania w dzieciństwie są coraz rzadsze, przede wszystkim ze względu na upowszechnienie stosowania diety bezglutenowej u niemowląt. Najczęściej wykrywa się celiakię u osób 40-50 -letnich, choć zdarzają się przypadki jej wykrycia nawet u osiemdziesięciolatków. Kobiety chore na celiakię stanowią 70 procent wszystkich przypadków choroby u dorosłych.
Nie leczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych - z osteoporozą, zaburzeniami psychicznymi i nowotworami układu pokarmowego włącznie. Niestety, wykrywa się mniej niż 10 procent wszystkich przypadków. Pozostałe 90 procent osób nie jest świadomych choroby, której co prawda nie można wyleczyć, ale z którą można normalnie żyć, jeśli stosuje się ściśle zasady diety bezglutenowej. W Polsce problem dotyczy około 380 000 osób.
Brak świadomości zarówno pacjentów, jak i lekarzy sprawia, że niektórzy chorzy latami wędrują od lekarza do lekarza, próbując leczyć powikłania - ponieważ nie znają przyczyny swoich dolegliwości. A by potwierdzić rozpoznanie celiakii, potrzebne są specjalistyczne badania - biopsja błony śluzowej jelita cienkiego oraz wykrywanie przeciwciał we krwi
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- NASTĘPNA »
CZYTAJ TAKŻE
- 17:00 XVIII Kongres Medycyny Rodzinnej: zdolność do pracy oceni lekarz rodzinny?
- 16:44 Rybnik: ok. 75 mln zł na działania poprawiające jakoś powietrza w latach 2015-18
- 16:05 Śląskie: pasażerowie lotniska Katowice odbiorą kartę EKUZ tuż przed odlotem
- 15:36 MZ o projekcie majowej listy: będą refundowane nowe terapie
- 15:35 Za leczenie protonami NFZ zapłacił ponad 7,5 mln zł. Skorzystali wszyscy zakwalifikowani
- 15:01 Postulaty protestujących w Sejmie rodziców osób niepełnosprawnych zostały spisane
- 14:46 Prof. Wolsza o losach lekarzy z komisji katyńskiej z 1943 roku
- 14:31 Hartwich: czekamy, aż zapowiadany przez prezydenta projekt trafi pod obrady Sejmu
- 1 Łódź: protest pielęgniarek sparaliżuje pracę szpitala?
- 2 Debata o zdrowiu: jest rada programowa, znamy miasta i tematy kolejnych spotkań
- 3 Minister Szumowski o zmianach w ratownictwie: ratowanie życia "na cito" to zadanie państwa
- 4 Rusza debata o zmianach w ochronie zdrowia: czego się po niej spodziewamy?
- 5 Spór o szczepienia jest coraz gorętszy. Szykuje się zmiana prawa? Na razie będzie sprawa o hejt...
- 6 Są przetargi, trudno o wykonawców. Skąd te kłopoty na rynku szpitalnych inwestycji?
- 7 Sztokholm: królowa Sylwia nagrodziła studentki pielęgniarstwa, w tym Polkę
- 8 "Solidarność" wnioskuje o śledztwo ws. szpitali związanych z Centrum Dializa
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych