Z najnowszych badań na myszach z genetycznymi predyspozycjami do choroby Alzheimera wynika, że na diecie bogatej w białko kurczy się mózg się.

To zaskakujące odkrycie, bo z dotychczasowych badań wynikało, że najbardziej szkodliwy wpływ na mózg ma kaloryczna dieta bogata w cholesterol i inne tłuszcze, która zwiększa m.in. ryzyko odkładania się w mózgu tzw. płytek amyloidalnych – charakterystycznych dla choroby Alzheimera struktur, które uszkadzają neurony.

Podczas badań, których wyniki opublikowało pismo „Molecular degeneration”, naukowcy z USA, Kanady i Wielkiej Brytanii porównywali cztery różne rodzaje diet na myszach genetycznie predysponowanych do tej choroby. Jak podaje PAP, w wyniku modyfikacji genetycznych, gryzonie produkowały zmutowane białko APP, z którego powstaje amyloid-beta formujący płytki amyloidalne.

Myszy podzielono na cztery grupy. Jedna z nich od 4 do 18 tygodnia życia była na diecie standardowej (zawierającej 58 proc. węglowodanów, 29 proc. białek i 13 proc. tłuszczów), druga na diecie bogatej w tłuszcze (60 proc.) i ubogiej w węglowodany (10 proc.), trzecia grupa spożywała duże ilości białek (60 proc. diety) i mało węglowodanów (10 proc.), a czwarta duże ilości węglowodanów (60 proc.) i małe ilości tłuszczu (10 proc.).

W taki sposób myszy odżywiały się 18 tygodniu. Potem uśmiercono je, a ich mózgi poddano szczegółowym badaniom. Okazało się, że zwierzeta jedzące tłusto miały w mózgu zwiększony poziom rozpuszczalnego amyloidu-beta, choć nie przekładało się to bezpośrednio na ilości płytek amyloidalnych.

Naukowców najbardziej jednak zaskoczyło to, że mózgi zwierząt na diecie bogatej w białko były średnio o 5 proc. lżejsze niż mózgi reszty gryzoni.

Miały też mniejszą objętość i zawartość neuronów w jednym z obszarów hipokampa – struktury mózgu odpowiedzialnej za zapamiętywanie. Co ważne, dieta wysokobiałkowa nie zwiększała poziomu rozpuszczalnego amyloidu-beta w mózgu.

W opinii autorów badań, sugeruje to, że dieta bogata w białko może zwiększać wrażliwość neuronów mózgu na czynniki toksyczne, jak np. płytki amyloidalne. Podkreślają jednak, że konieczne jest sprawdzenie tej teorii na myszach niepredysponowanych genetycznie do alzheimera. Zanim więc naukowcy będą mogli wydać jakiekolwiek zalecenia dietetyczne dla chorych na chorobę Alzheimera, powinni przeprowadzić szeroko zakrojone badania kliniczne wśród pacjentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH