Tysiące chorych na cukrzycę mogłoby stracić poradnie, w których mieli dostęp do najbardziej potrzebnych im specjalistów, jeśli Narodowy Fundusz Zdrowia zdecyduje, że od nowego roku nie będzie już zawierać z nimi kontraktów. Według informacji uzyskanych przez portal rynekzdrowia.pl takich planów NFZ na razie nie ma.

O możliwości wycofania się NFZ z finansowania Kompleksowej Ambulatoryjnej Opieki Specjalistycznej dotyczącej chorych na cukrzycę donosi prasa.

KAOS, to pomysł na szerszą dostępność do leczenia osób chorych na cukrzycę, który zaczął być realizowany kilka lat temu, gdy prezesem NFZ był Andrzej Sośnierz. Polega on na ekstra finansowaniu porad dla chorych z cukrzycą, o ile poradnie spełniają pewne założone warunki. Do poradni KOAS chorzy mogą przychodzić jak do poradni rodzinnej, bez zapisów. Na miejscu jest pokój zabiegowy, w którym w razie potrzeby można podać insulinę lub wykonać drobne zabiegi. W poradni przyjmują też kardiolog, neurolog i okulista, czyli specjaliści najbardziej potrzebni diabetykom ze względu na ryzyko powikłań wywołanych przez cukrzycę.

Poradnie KAOS są finansowane w ramach stawek kapitacyjnych. – Nie ma do nich żadnych kolejek, bo w naszej poradni nie ma limitów przyjęć. Z Funduszu dostajemy 50 zł miesięcznego ryczałtu za każdego zapisanego pacjenta - wyjaśnia dr Andrzej Wittek z Poradni Specjalistycznej SPZOZ w Nowym Bytomiu.

Tam np. z KAOS korzysta 900 chorych. To pacjenci, którzy na cukrzycę chorują co najmniej 8-10 lat i występuje u nich duże ryzyko powikłań. Są też chorzy z cukrzycą typu 1, czyli młodzieńczą.

W tym samym systemie pracuje jeszcze osiem poradni diabetologicznych w województwie śląskim i kilkadziesiąt w całym kraju. Ostatnio do opolskiego i świętokrzyskiego NFZ zgłosili się nowi chętni i dowiedzieli się, że kontraktu nie dostaną, bo KAOS mają zniknąć.

– To byłby wielki krok wstecz. Ten system opieki zapewniał chorym dużo lepszy dostęp do specjalistów – mówi prof. Krzysztof Strojek, krajowy konsultant w dziedzinie diabetologii.

Informacji o ewentualnej likwidacji KAOS nie potwierdza jednak centrala NFZ. Andrzej Troszyński z biura prasowego Centrali NFZ mówi portalowi rynekzdrowia.pl :

– Rozmawiałem na ten temat z naszymi specjalistami z Departamentu Świadczeń Zdrowotnych, którzy twierdzą, że na obecnym etapie - przygotowawczym, projektowania zarządzenia dotyczącego świadczeń - żadnych zmian się na razie nie przewiduje. Będzie więc utrzymany dotychczasowy stan rzeczy.

Drodzy Użytkownicy!