Prezes zarządu ZPP Kazimierz Kotowski przekazał taką oto treść:

„Związek Powiatów Polskich stanowczo sprzeciwia się postępowaniu części dyrektorów oddziałów wojewódzkich NFZ, którzy nie wywiązują się z uzgodnieo pomiędzy Ministrem Zdrowia, Prezesem NFZ oraz ZPP, dotyczących finansowania szpitali w 2010 roku.

Wszyscy dyrektorzy oddziałów wojewódzkich osobiście, w dniu 22 grudnia br. potwierdzili zagwarantowanie nakładów na lecznictwo szpitalne w 2010 roku, w wysokości nie niższej, niż te, które były zabezpieczone na rok 2009 (według stanu na dzieo 30 czerwca).

Tymczasem praktyka ich działania jest w wielu przypadkach odmienna. Przykładem sytuacja w województwach: łódzkim, podkarpackim, dolnośląskim, warmiosko-mazurskim, lubelskim. Proponuje się dla szpitali kwoty niższe o kilka lub kilkanaście procent, działając w sposób nie do przyjęcia dla przedstawicieli organów założycielskich i świadczeniodawców. Przykładowo: w województwie łódzkim proponuje się, aby punktem odniesienia dla kontraktów na przyszły rok nie był 30 czerwca, a 1 lica 2009 roku, tylko dlatego że w tym drugim terminie kontrakty były niższe.

Stanowczo sprzeciwiamy się tego typu praktykom, które w koocowym efekcie mogłyby skutkowad ograniczaniem poziomu bezpieczeostwa zdrowotnego lokalnych wspólnot samorządowych. Oczekujemy od Ministra Zdrowia i Prezesa NFZ realizacji uzgodnieo poczynionych ze Związkiem Powiatów Polskich”.