Agnieszka Pachciarz: pacjenci nie wykazani w CWU, będą mogli złożyć oświadczenie o ubezpieczeniu

Wprowadzenie od 1 stycznia elektronicznego systemu potwierdzania ubezpieczenia, niczego nie zmienia w dostępie do świadczeń zdrowotnych- uspokaja prezes NFZ Agnieszka Pachciarz w rozmowie opublikowanej przez PAP 16 listopada. Dodała, że zmieni się tylko sposób weryfikowania uprawnień.

Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia uważa, że po wprowadzeniu elektronicznego systemu potwierdzania ubezpieczenia, część pacjentów może mieć problemy z dostępem do świadczeń. Według PPOZ około 4 mln Polaków ma niepewny status prawa do świadczeń. Organizacja ta podkreśla, że problem ten dotyczy nie tylko osób, które nie opłacają składek na ubezpieczenie zdrowotne, ale także tych, którzy posiadają uprawnienia, ale z różnych przyczyn nie zostali zgłoszeni do Centralnego Wykazu Ubezpieczonych

Odnosząc się do tego zarzutu Pachciarz podkreśliła, że lekarze rodzinni do tej pory otrzymywali od NFZ pieniądze za każdego pacjenta, którego mieli na liście, nawet jeżeli np. od kilku lat przebywał za granicą.

- Z list pacjentów lekarzy rodzinnych sporządzanych kilkanaście lat temu wykreślane były tylko osoby zmarłe, poza tym nie były one aktualizowane. W związku z tym na tych listach mogą znaleźć się osoby, które od lat nie funkcjonują w systemie polskim i nie opłacają składki zdrowotnej, gdyż pracują zagranicą. Być może jest przyzwyczajenie, że niektórzy lekarze rodzinni otrzymywali pieniądze także za takie osoby, ale tak nie powinno być - dodała Pachciarz.

Prezes NFZ dodała, że w sytuacji, gdy w elektronicznym systemie pojawi się komunikat o braku uprawnień, pacjent będzie mógł przedstawić dokument potwierdzający ubezpieczenie (np. druk RMUA).

- Jednak także bez dokumentów będzie można otrzymać świadczenia na podstawie złożonego oświadczenia mówiącego o tym, że posiadamy uprawnienie. Będzie to wygodniejsze dla pacjentów, do tej pory często zdarzało się, że bez dokumentu potwierdzającego ubezpieczenie pacjenci nie mogli otrzymać planowego świadczenia - podkreśliła prezes NFZ.

Zaznaczyła, że oświadczenie podpisane przez pacjenta będzie przesłanką do udzielenia świadczenia oraz do zapłaty świadczeniodawcy.

- To NFZ będzie sprawdzał wiarygodność złożonych oświadczeń, jeżeli okaże się, że pacjent posiadał uprawnienie do świadczeń, a nie został zgłoszony do ubezpieczenia przez pracodawcę, nie poniesie żadnych kosztów. Jednak warto, żeby taki pacjent wyjaśnił u swojego pracodawcy, dlaczego nie został zgłoszony do ubezpieczenia - powiedziała.

Czytaj też. Lekarze rodzinni dopytują NFZ: kto zapłaci za pacjentów, którzy mają prawo do świadczeń, a nie widnieją w CWU?