Warszawa: bakterie w szpitalnym jedzeniu Warszawa: bakterie w szpitalnym jedzeniu. Fot. Archiwum

W posiłkach serwowanych w pięciu warszawskich szpitalach i hospicjum znajdowały się dwa rodzaje bakterii - wynika z badań przeprowadzonych przez Sanepid.

To one mogły się przyczynić do masowych zatruć żołądkowych pacjentów, które miały miejsce w połowie grudnia. Jednak Sanepid tego nie przesądza, bo nadal prowadzi dochodzenie epidemiologiczne. 

Jak informują kontrolerzy, w próbkach pobranych do badań znajdowały się bakterie bacillus cereus oraz Escherichia coli.

Do zatruć miało dochodzić w pięciu szpitalach i hospicjum w dniach 10-13 grudnia. Chodzi o Szpital im. Orłowskiego przy Czerniakowskiej, Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc przy Płockiej, Uniwersyteckie Centrum Zdrowia Kobiety i Noworodka przy pl. Starynkiewicza, Szpital Kliniczny przy Banacha, Instytut Neurologii i Psychiatrii przy Sobieskiego oraz Fundację Hospicjum Onkologicznego przy Pileckiego.

Do wszystkich tych placówek jedzenie dostarczała ta sama firma cateringowa. Jak podaje Sanepid, problem dotyczył 386 osób: głównie pacjentów, ale także personelu szpitali i pracowników cateringu.

Więcej: tvnwarszawa.tvn24.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH