MZ tłumaczy stanowisko departamentu - nie ma ograniczeń w dostępie do terapii w RZS Logo PTR

Departament Polityki Lekowej i Farmacji nie ogranicza dostępu do terapii w ramach programu B.33 dla chorych z RZS - stwierdza w oficjalnym stanowisku Ministerstwo Zdrowia. Polskie Towarzystwo Reumatologiczne opublikowało w tej sprawie komunikat.

Polskie Towarzystwo Reumatologiczne przedstawiło komunikat dla lekarzy i pacjentów w sprawie prowadzenia leczenia biologicznego u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów w ramach programów lekowych B.33 i B.45.

Co chciał powiedzieć departament?

Przypomnijmy, że w piśmie Departamentu Polityki Lekowej i Farmacji MZ z dn. 11. 03. 2015 r. do prezesów Oddziałów Wojewódzkich NFZ oraz przewodniczącej Zespołu Koordynującego ds. Leczenia Biologicznego w Chorobach Reumatycznych zawarto opinię, że pacjenci leczeni biologicznie w programie lekowym B.45 nie mogą być następnie leczeni w programie lekowym B.33.

Zdecydowany sprzeciw przeciwko takim ograniczeniom wyraziło Polskie Towarzystwo Reumatologicznego w stanowisku z dn. 25/03/2015 r.

Czytaj też: Sprzeciw PTR ws. ograniczenia dostępu do leczenia biologicznego pacjentom z RZS

Protestowało także środowisko pacjentów.

Czytaj też: Po interpretacji ministerstwa dot. programów lekowych w RZS. Czy pacjenci pójdą do sądu?

W odpowiedzi na stanowisko PTR Ministerstwo Zdrowia przesłało odpowiedź z dn. 22. 04. 2015 r. potwierdzającą możliwość dostępu do refundowanego leczenia pacjentów w programie B.33 po wcześniejszym leczeniu w programie B.45, jeśli pacjent spełnia kryteria programu określone w obwieszczeniu ministra zdrowia i uzyskał zgodę Zespołu Koordynującego.

Minister "stanowczo zaprzecza jakoby..."

W odpowiedzi podpisanej z upoważnienia ministra zdrowia przez podsekretarza stanu w Ministerstwie Zdrowia dr med. Igora Radziewicza-Winnickiego zawarto następujące wyjaśnienia istotne z punktu widzenia poruszonego problemu (pismo z MZ z dn. 22. 04. 2015 r. w całości do pobrania na stronie PTR):

Drodzy Użytkownicy!