Warszawa: minister zdrowia odwołał prof. Warzochę ze stanowiska dyrektora CO-I Prof. Krzystof Warzocha został odwołany ze stanowiska dyrektora Centrum Onkologii Fot. Archiwum RZ

Minister zdrowia Marian Zembala odwołał prof. Krzysztofa Warzochę ze stanowiska dyrektora stołecznego Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie. Powodem odwołania była m.in. odmowa współpracy.

W piśmie skierowanym do dyrektora, wskazano, że decyzja ministra została podjęta w związku z odmową współpracy profesora z organem nadzorującym Instytut (czyli resortem zdrowia), m.in. w zakresie opracowania warunków, na jakich zostanie dokonany podział Centrum Onkologii. Chodzi o projekt połączenia go z Instytutem Hematologii i Transfuzjologii oraz odłączenia oddziału Centrum Onkologii w Gliwicach. Nad projektem stosownego rozporządzenia trwają obecnie prace.

Zembala stwierdził również, że "inne działania i decyzje" podejmowane przez prof. Warzochę w zakresie kierowania Instytutem spowodowały destabilizację w jego funkcjonowaniu.

Minister napisał też, że decyzję o odwołaniu podjął również "w związku z faktem, iż wewnątrz Instytutu zaistniał i nasila się konflikt personalny mający negatywny wpływ na realizację świadczeń zdrowotnych".

"Przedmiotową decyzję podjąłem dla dobra chorych oraz w celu zabezpieczenia realizacji pakietu onkologicznego" - napisał Zembala.

Odwołanie prof. Warzochy nastąpiło z dniem 26 października.

Jednocześnie w Centrum trwa referendum strajkowe dotyczące m.in. kwestii płacowych.

Korzyści z połączenia
Przypomnijmy: Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie ma zostać połączony z Instytutem Hematologii i Transfuzjologii - projekt rozporządzenia Rady Ministrów w tej sprawie skierowano we wrześniu do konsultacji publicznych. W miejsce dwóch podmiotów powstanie Narodowy Instytutu Onkologii i Hematologii im. Marii Skłodowskiej-Curie.

Połączenie - jak napisano w uzasadnieniu projektu - warunkowane jest tym, że instytuty mają zbliżone przedmioty działania, a ich głównym celem jest rozwijanie nauki i praktyki w walce z chorobami nowotworowymi i chorobami krwi.

Nowo utworzony podmiot, według pomysłodawców rozwiązania, będzie Instytutem prowadzącym kompleksowe badania naukowe i prace rozwojowe oraz działalność leczniczą w dziedzinie onkologii klinicznej, hematologii, transfuzjologii klinicznej, w tym krwiodawstwa i krwiolecznictwa oraz w dyscyplinach pokrewnych.

"Po dokonaniu połączenia Centrum Onkologii oraz Instytutu Hematologii i Transfuzjologii planowany zakres działań powstałego instytutu, zarówno w działalności naukowo-badawczej, jaki i leczniczej, będzie sumą obecnego zakresu działań łączonych instytutów" - czytamy w uzasadnieniu.

Korzyści wynikające z połączenia to - jak wskazano w uzasadnieniu - m.in. możliwość optymalnego wykorzystania infrastruktury technicznej oraz potencjału naukowego, diagnostycznego, leczniczego i edukacyjnego w związku z lokalizacją obu instytutów w bezpośrednim sąsiedztwie.

Drodzy Użytkownicy!