Od kilku miesięcy w krakowskim Centrum Radioterapii Amethyst prowadzone są otwarte wykłady z właściwego odżywiania dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin. Eksperci przypominają przede wszystkim o zwracaniu uwagi na niebezpieczeństwo spadku masy ciała.

Otwarte spotkania dla pacjentów leczących się w Centrum oraz ich najbliższych organizowane są regularnie raz w miesiącu.

Prowadząca spotkania specjalista dietetyk dr Dominika Mękal podkreśla, że właściwe odżywianie podczas leczenia onkologicznego i po jego zakończeniu odgrywa kluczową rolę. Chodzi przede wszystkim o dostarczanie organizmowi wszystkich istotnych składników odżywczych, ale również zapobieganie niedożywieniu, które utrudnia leczenie, prowadzi do powikłań i może być śmiertelnie niebezpieczne.

- Tłumaczę, co jeść, a czego nie jeść w trakcie chemio- czy radioterapii, ale także jak się żywić po zakończeniu leczenia. Pacjenci bardzo często są zagubieni albo pytają o nowinki żywieniowe, tak więc jednocześnie muszę rozprawiać się z mitami, szkodliwymi dla chorych onkologicznie - podkreśla Dominika Mękal.
 
Przekonanie o tym, że "jedzenie żywi raka” lub, że "raka można zagłodzić to jedne z najbardziej niebezpiecznych mitów, które pojawiają się na spotkaniach z dietetykiem Centrum. Jak mówi dr Mękal, wynikają one z błędnego przekonania, że skoro komórki nowotworowe (jak wszystkie inne komórki) czerpią energię z dostarczonego do organizmu pokarmu, należy je od tego odciąć.

- W ten sposób nie „zagłodzimy” nowotworu, natomiast skutecznie zagłodzimy pozostałe zdrowe komórki - ostrzega dietetyk.

Jak zaznacza, w efekcie do Centrum Radioterapii Amethyst trafiają osoby bardzo niedożywione, których stan utrudnia leczenie i gorzej rokuje - to mniej sił do walki z nowotworem, większe ryzyko infekcji oraz powikłań, a co za tym idzie, dłuższy pobyt chorego w szpitalu. Pacjenci próbują różnych diet polecanych przez znajomych lub znalezionych w internecie, często ze złym skutkiem.

- Tłumaczyłam na przykład żonie pacjenta, że tak modne ostatnio pestki moreli nie są wskazane przez renomowane światowe organizacje zajmujące się żywieniem w onkologii. Nie ma żadnego medycznego potwierdzenia na to, że zwalczają raka, natomiast mogą wywoływać zaburzenia jelitowe - wyjaśnia dietetyk.

Dodaje, że ostrożnie trzeba też podchodzić do popularnych diet warzywnych, np. diety Gersona. Często bywają one niedoborowe, tzn. wykluczają ważne substancje z pożywienia. Nie dostarczają osłabionemu organizmowi pacjenta wielu składników wprost niezbędnych do radzenia sobie ze skutkami choroby.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH