Śmieciowe jedzenie współwinne epidemii raka jelita grubego? Gdyby państwo... Według niektórych ekspertów niezdrowe produkty powinny być obciążone wysokim podatkiem. Fot. Fotolia

- Rak jelita grubego w dużej mierze zależy od tego, co i jak jemy - twierdzą eksperci. Gdyby zatem państwo zdecydowało, aby niezdrowe produkty żywnościowe były wysoko opodatkowane, moglibyśmy mieć znacznie mniej chorujących na ten nowotwór.

W ocenie specjalistów od zdrowia, polityka zdrowotna państwa powinna polegać na tym, by kupowana w sklepach żywność była bezpieczna, a niezdrowe produkty obciążone takim podatkiem, żeby stały się trudno dostępne dla konsumentów.

To zadanie nie tylko dla Ministerstwa Zdrowia, ale też innych resortów. Niestety, ze skoordynowanym działaniem na rzecz zdrowia społeczeństwa ciągle mamy kłopot.

Tymczasem jak podają eksperci z Uczelni Łazarskiego w 2016 r. NFZ wydał 820 mln zł na leczenie chorych na raka jelita grubego. Profilaktyczne badania przesiewowe, czyli kolonoskopia pozwala na usunięcie wykrytych w jej trakcie polipów w jelicie i usunięcie ich, co zapobiega zachorowaniu na raka za kilkanaście lat. Ponadto to badanie pozwala wykryć nowotwór na wczesnym etapie, dzięki czemu leczenie jest skuteczniejsze i tańsze.

Ministerstwo Zdrowia na przesiew w tym kierunku ma przeznaczyć w tym roku 80 mln zł. Takie działanie to jednak, za mało. Trzeba jeszcze przekonać do nich ludzi.

Więcej: www.wyborcza.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH