Ryzyko raka jelita grubego: można je zmniejszyć odpowiednią dietą

Poprawa nawyków żywieniowych i redukcja otyłości mogą zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 70 proc. Szczególnie narażone na jego wystąpienie są osoby otyłe, odżywiające się w nieracjonalny sposób, mało aktywne fizycznie - wskazują naukowcy.

Rak jelita grubego, obok raka płuca, raków sutka u kobiet i prostaty u mężczyzn, należy do najczęściej rozpoznawanych nowotworów złośliwych, a ryzyko jego wystąpienia znacząco wzrasta po osiągnięciu 40. roku życia.

- Okazuje się jednak, że oprócz wieku i uwarunkowań genetycznych, na które nie mamy żadnego wpływu, istnieje także szereg czynników związanych ze stylem życia, które jesteśmy w stanie modyfikować, oddalając ryzyko wystąpienia tej niebezpiecznej choroby. Najbardziej narażone na wystąpienie raka jelita grubego są osoby otyłe, cechujące się nieracjonalnym sposobem żywienia i małą aktywnością fizyczną - zaznaczył w rozmowie z PAP dr Adam Jurgoński, dietetyk z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

Jak dodał, fakt, że składniki naszej codziennej diety mają znaczący wpływ na funkcjonowanie jelita grubego, nie powinien być żadnym zaskoczeniem, gdyż to właśnie ten odcinek przewodu pokarmowego jest odpowiedzialny za wydalanie niestrawionych, nierzadko szkodliwych resztek pokarmowych z naszego organizmu.

- Wykazano, że nadmierna konsumpcja tłuszczu, w tym głównie tłuszczu zwierzęcego, a także czerwonego mięsa może znacznie przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego. Dieta wysokotłuszczowa stymuluje wydzielanie kwasów żółciowych do światła dwunastnicy, niezbędnych podczas trawienia tłuszczów - podkreślił naukowiec.

- Kwasy żółciowe następnie przechodzą w zwiększonych ilościach do jelita grubego, gdzie pod wpływem bytujących tam bakterii są przekształcane do związków mogących wywoływać zmiany nowotworowe - dodaje.

Co więcej, do przetworzonego mięsa (kiełbasy, szynki) dodaje się azotany i azotyny, które m.in. zapobiegają powstawaniu bakterii powodujących zatrucia pokarmowe.

- Nadmierne ilości tych związków mogą jednak przyczyniać się do powstawania zmian nowotworowych w jelicie grubym. Mięso jest ponadto bardzo często obrabiane w zbyt wysokiej temperaturze (najczęściej przesmażane), co także prowadzi do wytwarzania substancji o działaniu rakotwórczym, takich jak aminy heterocykliczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - wyjaśnił dr Jurgoński.

Jak dodał, kolejnym składnikiem diety, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, jest alkohol. Uważa się, że alkohol sam w sobie jest neutralny dla funkcjonowania jelita grubego, natomiast po spożyciu wątroba przekształca go do mającego właściwości toksyczne aldehydu octowego.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH