Przyjmowanie witamin a ryzyko rozwoju raka wątroby

Rak wątroby często prowadzi do śmierci. Na pytanie, które witaminy mogą zmniejszać ryzyko jego rozwoju, próbują odpowiedzieć chińscy naukowcy.

Celem badania naukowców z Shanghai Cancer Institute, Chiny, była ocena zależności między wieloletnim przyjmowaniem witamin w diecie i w suplementach witaminowych, a ryzykiem rozwoju raka wątroby.

Badanie przeprowadzono na kohorcie ponad 132 tysięcy kobiet i mężczyzn z Chin zakwalifikowanych do badania Shanghai Women’s Health Study w latach 1997 – 2000 oraz Shanghai Men’s Health Study z lat 2002-2006. Badanie oparto na wywiadach kwestionariuszowych dotyczących nawyków żywieniowych.

Wyniki badania wykazały, że do rozwoju raka wątroby doszło w przypadku 267 pacjentów, w tym 118 kobiet po 11 latach i 149 mężczyzn po 5,5 roku od rozpoczęcia obserwacji. Okazało się, że przyjmowanie witaminy E w suplementacji odwrotnie korelowało z ryzykiem rozwoju raka wątroby (HR = 0.52). Tę zależność zaobserwowano zarówno u chorych, u których stwierdzono chorobę wątroby, u których zaburzeń w obrębie wątroby nie zaobserwowano, jak i u pacjentów z dodatnim wywiadem rodzinnym w kierunku raka wątroby.

Dodatkowa analiza wykazała, że przyjmowanie witaminy C, jak i spożywanie preparatów multiwitaminowych wiązało się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka wątroby u pacjentów, u których odnotowano chorobę wątroby, jak i u chorych z dodatnim wywiadem w kierunku raka wątroby. Natomiast przyjmowanie witaminy C, jak również innych witamin wraz z naturalnymi pokarmami nie było związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka wątroby.

Rak wątroby to piąty najczęstszy rak w populacji mężczyzn i siódmy w populacji kobiet na świecie. Okazuje się, że około 85% przypadków rozpoznaje się w rozwijających się krajach, a 54% w samych Chinach. Niestety 5-letnie przeżycia odnotowuje się jedynie u mniej niż 15% chorych.

Do jego rozwoju raka wątroby przyczyniają się m.in. przewlekłe wirusowe zapalenia typu B i C, alkohol i aflatoksyny. Przetrwały stan zapalny jest jednym z karcynogenów, może bowiem powodować uszkodzenie DNA hepatocytów i promować wzrost komórek raka. Uważa się, że związki przyjmowane z pokarmem takie, jak witamina A, witamina E, żelazo, cynk, selen i miedź mogą zmniejszać podatność na przetrwałą infekcję i w ten sposób redukować ryzyko rozwoju raka wątroby.   

Autorzy badania konkludują, że przyjmowanie witaminy E, zarówno w diecie, jaki wraz z suplementami diety może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka wątroby.

Oprac. dr n. med. Maciej Chałubiński

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22811438

J Natl Cancer Inst. 2012 Aug 8;104(15):1174-82.
Vitamin intake and liver cancer risk: a report from two cohort studies in china.



 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.