Prof. Jacek Jassem: list otwarty ws. sytuacji w polskiej onkologii

Od kilku miesięcy toczy się w mediach polemika dotycząca przyszłości Instytutu Onkologii. Uważam, że należy ją zakończyć, bowiem dalsza licytacja racji do niczego nie prowadzi - przekonuje przewodniczący zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Onkologicznego w liście przysłanym redakcji portalu rynekzdrowia.pl.

Jak pisze prof. Jassem, obecne różnice poglądów nie powinny przekreślać możliwości podjęcia wspólnych działań dla dobra polskiej onkologii.

- Z satysfakcją przyjmuję pewne zbliżenie poglądów stron i wierzę, że kontrowersyjne kwestie można będzie rozstrzygnąć w partnerskiej dyskusji. Naprawdę szkoda czasu na dalsze polemiki - zaznacza dobitnie.

Jak podkreśla profesor, PTO, w szerokiej współpracy z innymi towarzystwami naukowymi, organizacjami pacjenckimi i ekspertami, rozpoczyna prace nad strategicznym programem rozwoju polskiej onkologii. Jego powodzenie zależy od zaangażowania całego środowiska onkologicznego.

"Zapraszamy więc do współpracy wszystkie osoby, organizacje i instytucje, które chcą uczestniczyć w tym ważnym przedsięwzięciu. Tylko w ten sposób doprowadzimy do poprawy warunków leczenia polskich chorych. O szczegółach podejmowanych działań będziemy informowali na portalu naszego Towarzystwa" - czytamy w liście.

Czytaj też: Ten projekt ma zmienić polską onkologię. Czy powstanie "superinstytut"?