Poradnik kulinarny ''JedzONKO'' powstał z myślą o dzieciach chorych na raka Fragment okładki poradnika kulinarnego "JedzONKO". Fot. Materiały prasowe

Odpowiednia dieta stanowi bardzo ważny element terapii onkologicznej - dobrze żywiony pacjent może szybciej odzyskać zdrowie. Aby ułatwić rodzicom dzieci z chorobami nowotworowymi przygotowywanie posiłków, Fundacja Iskierka wydała właśnie poradnik kulinarny "JedzONKO".

Ta nietypowa książka kucharska zawiera przepisy na pełnowartościowe, ciekawe, a przy tym proste posiłki, które można szybko przygotować w szpitalnej kuchni. Znalazły się tam też porady oraz zalecenia dietetyczne do stosowania podczas leczenia onkologicznego. Poradnik dopełniają kolorowe zdjęcia i pełne humoru obrazki.

Premiera książki połączona z warsztatami kulinarnymi odbyła się we wtorek na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Szpitalu Klinicznym nr 1 w Zabrzu (Śląskie). Dzieci z apetytem jadły zdrowe dania, mimo że niektórzy mali pacjenci musieli przerywać degustację, by otrzymać kolejną dawkę leków.

Zdaniem lekarki Renaty Tomaszewskiej z zabrzańskiego szpitala, dieta w leczeniu onkologicznym jest szczególnie ważna.

- Dieta stanowi bardzo ważny element leczenia, ponieważ pacjent dobrze odżywiony będzie lepiej się leczył i miał mniej powikłań. Dlatego musimy starać się, żeby jedzenie sprawiało dziecku przyjemność, równocześnie pamiętając o dostosowaniu potraw do stanu zdrowia pacjenta i różnych ograniczeniach - powiedziała.

Te ograniczenia wynikają z poszczególnych etapów leczenia, w których np. niewskazane jest jedzenie cytrusów. Dzieci w trakcie leczenia mają też różnego rodzaju zaburzenia apetytu - albo nie chcą w ogóle jeść, albo w efekcie zażywania sterydów apetyt mają ogromny.

Dlatego - dodała lekarka - rodzice często mają problem, jak przygotowywać posiłki dla dzieci, które w pełni pokrywałyby zapotrzebowanie kaloryczne, były pełnowartościowe, a jednocześnie lekkostrawne, delikatne dla żołądka i wątroby, niezłożone z niewskazanych w trakcie terapii produktów, a także możliwe do przygotowania w szpitalnych warunkach.

Pomocą w tej sytuacji jest wydany właśnie poradnik kulinarny "JedzONKO", który powstał z inicjatywy rodziców - pomysł na książkę podsunęła autorce poradnika jedna z mam, która zasugerowała, że zestawienie tych informacji byłoby dla rodziców dużym ułatwieniem. Książka jest także pokłosiem warsztatów kulinarnych "Zdrowe JedzONKO", prowadzonych w zabrzańskim szpitalu.

Przygotowaniem poradnika zajęła się Katarzyna Stankow - doradca żywieniowy oraz mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Autorka zebrała tam przepisy i praktyczne porady na czas podczas długotrwałej terapii onkologicznej.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH