Onkologia: organizacje pacjenckie zajęły stanowisko ws. oceny ustawy refundacyjnej W dokumencie zwrócono uwagę na brak należytego zabezpieczenia potrzeb zdrowotnych pacjentów Fot. Archiwum (zdjęcie ilustracyjne)

Organizacje pacjentów onkologicznych przygotowały stanowisko dot. opublikowanej właśnie oceny ustawy refundacyjnej. Ich zdaniem zaprezentowany z trzyletnim opóźnieniem dokument pokazuje brak należytego zabezpieczenia potrzeb zdrowotnych pacjentów i nieprzejrzysty system finansowania leków.

Fundacja Alivia opublikowała w marcu 2017 r. wyniki raportu „Dostęp pacjentów onkologicznych do terapii lekowych w Polsce na tle aktualnej wiedzy medycznej”. Dokument dowodzi, że spośród 19 analizowanych nowotworów tylko w jednym pacjenci mogą mieć pewność, że ich leczenie będzie zgodne z aktualną wiedzą medyczną, a do 70% leków występujących w standardach polscy pacjenci w ogóle nie mają dostępu lub jest on znacznie ograniczony. Ponad połowa nowoczesnych leków onkologicznych (53% z 94 substancji zarejestrowanych w ciągu ostatnich 12 lat w Europie) w ogóle nie jest dostępna dla polskich pacjentów.

- Sprawozdanie z wykonania ustawy o refundacji, podobnie jak raport dotyczący dostępu polskich pacjentów do leków na tle aktualnej wiedzy medycznej, jasno wskazuje, że państwo nie zaspokaja potrzeb zdrowotnych obywateli, nie gwarantuje należytej opieki w zakresie farmakoterapii, a tym samym nie spełnia swojej podstawowej roli - mówi mówi Bartosz Poliński, Prezes Fundacji Onkologicznej Alivia.

Jego zdaniem system finansowania leków jest nieprzejrzysty dla obywateli ze względu na brak publicznie dostępnych informacji o toczących się postępowaniach lub ich wyniku. Nie da się też ocenić racjonalności wydatków ze względu na brak systemu mierzenia efektywności klinicznej terapii finansowanych ze środków publicznych. Stąd środowisko pacjentów nie może się w pełni zgodzić z pozytywną oceną rządu odnośnie poprawy standardów przejrzystości procesu refundacyjno-cenowego.

Organizacje pacjenckie martwi też brak informacji o skali oszczędności oraz planach przeznaczenia oszczędności na dotychczas nierefundowane opcje terapeutyczne. Ta luka w dokumencie uniemożliwia wyrażenie opinii, czy zgodzenie się w pełni z takim punktami sprawozdania jak pozytywna ocena zracjonalizowania wydatków płatnika publicznego na refundację leków; negatywna ocena braku przeznaczenia oszczędności na finansowanie nowych technologii lekowych; propozycji stworzenia warunków do zwiększenia poziomu wykorzystywania instrumentów dzielenia ryzyka, czy zagwarantowania przepływu środków pochodzących z oszczędności i tzw. zwrotu na finansowanie technologii lekowych.

Pacjenci onkologiczni zwracają uwagę na potrzebę nowelizacji ustawy refundacyjnej, która uwzględni ich postulaty. Chodzi o:
- publikację informacji o toczących się̨ postępowaniach refundacyjnych oraz decyzjach wydawanych przez Ministra Zdrowia;