Nie tylko palenie zwiększa ryzyko raka płuc Nie tylko palenie zwiększa ryzyko raka płuc. Fot. Archiwum

Badania przeprowadzone przez Stephanie Melkonian z University of Texas MD Anderson Cancer Center wykazały zależność pomiędzy regularnym spożywaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym, a ryzykiem zachorowania na raka płuc.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (np. chleb z białej mąki) podnoszą poziom glukozy we krwi, zwiększają produkcję insuliny i zawartość insulinopodobnych czynników wzrostu. Właśnie ten ostatni czynnik wydaje się być odpowiedzialny za podniesione ryzyko zachorowalności na raka płuc - dowodzi dr Stephanie Melkonian .

Badaczka zauważyła, że przyjmowanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym szczególnie naraża osoby niepalące, bo w tej grupie ryzyko zapadnięcia na nowotwór płuc był aż o 49 proc. większy niż u osób, które stosowały dietę nieskoglikemiczną. Z kolei u palaczy ryzyko takie było większe jedynie u 31 proc. badanych.

W badaniach wzięło udział 1 905 świeżo zdiagnozowanych pacjentów, wśród których byli zarówno palacze, jak i osoby niepalące.

Czytaj: www.polishexpress.co.uk

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH