MZ podtrzymuje stanowisko w sprawie stosowania imatynibu w białaczce

Ministerstwo Zdrowia nie wycofało się z decyzji o stosowaniu tańszych zamienników - informuje komunikat opublikowany w piątek (6 czerwca) na stronie Ministerstwa Zdrowia, w którym resort odnosi się do medialnych publikacji nt. stosowania oryginalnego leku zawierającego imatynib i leków generycznych w leczeniu przewlekłej białaczki szpikowej.

Stanowisko Ministra Zdrowia w kwestii odpowiedników (leków generycznych) pozostaje niezmienne - odpowiedniki dopuszczone do obrotu są tak samo skuteczne i bezpieczne jak leki innowacyjne. Potwierdzają to badania biorównoważności - porównawcze badania kliniczne, prowadzone zgodnie z aktualną wiedzą naukową - podaje ministerstwo w komunikacie.

Lek Glivec, zawierający substancję czynną imatynib stosowaną w leczeniu przewlekłej białaczki szpikowej, będzie od 1 lipca br. refundowany w ramach katalogu chemioterapii w wyniku rozpatrzenia przez Ministra Zdrowia wniosków złożonych przez producenta leku i wydania pozytywnej decyzji refundacyjnej  - a nie rzekomego „nacisku pacjentów” na Ministerstwo.

Wnioski, złożone przez firmę Novartis zostały rozpatrzone zgodnie z przepisami ustawy o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych (Dz. U. Nr 122, poz. 696, z późn. zm.).

Wszystkie leki dopuszczone do obrotu i  zawierające imatynib są tak samo skuteczne i bezpieczne. Odpowiednikami (lekami generycznymi) finansowanymi przez publicznego płatnika w ramach katalogu chemioterapii mogą być leczeni zarówno pacjenci z aktualnie zdiagnozowaną przewlekłą białaczką szpikową z udokumentowaną obecnością genu BCR-ABL lub chromosomu Filadelfia (Ph+) jak i chorzy leczeni dotąd w ramach programu „Leczenie przewlekłej białaczki szpikowej (ICD-10 C 92.1) - podano w komunikacie.

Treść komunikatu na stronie Ministerstwa Zdrowia: http://www.mz.gov.pl/

Do kwestii stosowania oryginalnego imatynibu (Glivec) i leków generycznych imatynibu odniosło się też w piątek (6 czerwca) Ogólnokrajowe Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Przewlekłą Białaczkę Szpikową.

Stowarzyszenie poinfomowało, iż po rozmowach z Mnisterstwem Zdrowia ustalono, że pacjenci z odpowiedzią optymalną w leczeniu lekiem Glivec nadal będą go otrzymywać po 1 lipca 2014 r. Równocześnie w leczeniu przewlekłej białaczki szpikowej od 1 lipca br. będą stosowane leki generyczne. Podczas rozmów z MZ ustalono także, że wszyscy pacjenci leczeni na przewlekłą białaczkę szpikową będą mieli dostęp do badań monitorujących leczenie.

Jak podaje komunikat Stowarzyszenia, "zapewne już w najbliższym czasie Ministerstwo Zdrowia opublikuje szczegóły związane z kwalifikacją leczenia pacjentów zarówno lekiem oryginalnym, jak i lekami generycznymi".

Jak przekazał w rozmowie z portalem rynek zdrowia.pl Jacek Gugulski, prezes Ogólnokrajowego Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Przewlekłą Białaczkę Szpikową, z ustaleń z MZ wynika, że nie wszyscy bez wyjątku pacjenci dotychczas leczeni będą otrzymywali lek oryginalny. Otrzymają go pacjenci z odpowiedzią optymalną i będzie o tym decydował lekarz.

Pełna treść komunikatu Stowarzyszenia: http://www.spbs.com.pl