Dieta ma wpływ na rozwój raka piersi Dieta ma wpływ na rozwój raka piersi. Fot. Archiwum

Bez asparaginy - aminokwasu zawartego m.in. w szparagach, mięsie, owocach morza, orzechach - nowotwory piersi dają mniej przerzutów. O wynikach badania przeprowadzonego na myszach - poinformowało ”Nature”.

Asparagina to aminokwas - element składowy białek. Jej nazwa pochodzi od szparagów, ale zawiera ją także mięso, owoce morza, orzechy, nabiał oraz wiele innych produktów. Ludzki organizm może wytwarzać asparaginę samodzielnie dzięki enzymowi - syntetazie asparaginowej.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii, USA i Kanady przeprowadzili badania na myszach z agresywną postacią raka piersi. Nowotwór ten zwykle daje liczne przerzuty w ciągu kilku tygodni i doprowadza do śmierci zwierząt w ciągu miesięcy.

Kiedy jednak u myszy zastosowano dietę o niskiej zawartości asparaginy lub wykorzystano blokujący jej wytwarzanie lek (L-asparaginazę), guz miał problemy z tworzeniem przerzutów. Wręcz trudno było je znaleźć. Natomiast zwiększona podaż asparaginy nasilała tworzenie przerzutów. Nie wykazano natomiast, by dostępność asparaginy wpływała na wzrost pierwotnego guza.

W ubiegłym roku badacze z University of Glasgow wykazali, że ograniczenie dostępu do aminokwasów seryny i glicyny spowolniło rozwój chłoniaka oraz nowotworów jelita grubego.

Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości uda się wykorzystać zależność nowotworów od aminokwasów do ulepszenia leczenia. Można byłoby stosować odpowiednią dietę lub blokować przyswajanie aminokwasu przez guz za pomocą leków. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH