Choroba nowotworowa wymaga specjalnej diety

Odpowiednie żywienie podczas choroby to podstawa. Szczególnie podczas walki z chorobą nowotworową, kiedy organizm słabnie, a jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze znacząco wzrasta - przypominają eksperci.

Jaką dietę stosować i jaki ma ona wpływ na proces leczenia? O tym m.in. mówią eksperci i twórcy kampanii społecznej "Rak. To się leczy!”.

Średnio o 6 dni wydłuża się pobyt w szpitalu, jeśli chory cierpi na niedożywienie, a liczba powikłań zwiększa się nawet do 30 proc. Według danych polskiej edycji Nutrition Day (wyniki z 10 października 2012 r.) ok. 23 proc. pacjentów w polskich szpitalach wykazuje zaburzenia stanu odżywienia w stopniu wymagającym interwencji leczniczej, np. podania doustnych preparatów odżywczych.

Kluczową rolę w każdym procesie leczenia odgrywa tzw. żywienie medyczne. U pacjentów z rakiem można je przeprowadzić w różnorodny sposób: poczynając od modyfikacji jadłospisu i wzbogacenia go w prawidłowe składniki, poprzez odżywianie pacjenta - drogą dojelitową lub dożylnie.

Dieta w chorobie nowotworowej powinna się opierać na zwiększonej ilości białka i kontrolowanym dostarczaniu pozostałych składników odżywczych. 

Więcej: zdrowie.dziennik.pl 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH