Szwedzka recepta na zapobieganie chorobom układu krążenia

Naukowcy z Karolinska Institute w Sztokholmie przyjrzeli się 30 tysiącom kobiet w wieku 49-83 lata. Sprawdzali, jaką mają dietę i jak ona oddziałuje na kondycję ich serca. Wyniki opublikowali na łamach "American Journal of Medicine".

Okazuje się, że dieta bogata w przeciwutleniacze obniża ryzyko zawału serca nawet o jedną czwartą.

Szwedzcy naukowcy zaobserwowali, że kobiety, które jadły dziennie siedem porcji owoców i warzyw, były nawet o 29 procent mniej narażone na atak serca przez ponad dziesięć lat życia w porównaniu z paniami, które jadły dziennie 2-4 porcje owoców i warzyw.

Zaobserwowali również, iż kobiety, które jadły dużo owoców i warzyw rzadziej sięgały po produkty obfitujące w tłuszcze nasycone.

W Polsce rocznie zawał serca przechodzi 100 tys. osób. W ciągu roku z powodu zawału umiera około 20 proc. pacjentów.

Więcej: http://zdrowie.dziennik.pl/

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH