Specjalistka o hyperurykemii: najpierw zmiana diety. Leki to kolejny krok Przyczyną epidemii podwyższonego stężenia kwasu moczowego jest m.in. dieta bogata w mięso Fot. Archiwum

Wysokie stężenie kwasu moczowego, czyli hyperurykemię, można zaobserwować nawet u 60 proc. pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym oraz aż u prawie 90 proc. młodych osób, u których je zdiagnozowano. Przed zastosowaniem leczenia farmakologicznego chorzy najpierw powinni zmienić dietę.

Szacuje się, że 10 milionów osób w Polsce ma problem z nadciśnieniem tętniczym, z tego co druga ma stężenie kwasu moczowego powyżej 7 mg/dl. Może to powodować nadciśnienie, cukrzycę, dyslipidemię (zaburzenia gospodarki tłuszczowej) i w konsekwencji doprowadzić do uszkodzenia mięśnia sercowego, udaru mózgu, zawału, czy niewydolności nerek - informuje Gazeta Wyborcza.

Prof. Krystyna Widecka, kierownik Kliniki Hipertensjologii i Chorób Wewnętrznych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego przestrzega, że u kogoś z utrzymującym się podwyższonym stężeniem kwasu moczowego we krwi nadciśnienie tętnicze może rozwinąć się nawet w ciągu kilku tygodni.

Prof. Widacka, powołując się na zalecenia m.n. Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, zachęca do ordynowania badań stężenia kwasu moczowego u pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Hipertensjolog wyjaśnia, że powodem epidemii podwyższonego stężenia kwasu moczowego jest w dużej mierze niewłaściwy sposób odżywiania się. Przyczyną jest nie tylko dieta bogata w mięso, ale także powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym (napoje, dżemy) kwas glukozowo-fruktozowy. 

Specjalistka zaleca, by pacjenci najpierw zmienili dietę, a dopiero później, jeśli to nie wystarczy, stosowali leczenie farmakologiczne.

Więcej: www.wyborcza.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH