Badania: aminokwasy chronią układ sercowo-naczyniowy

Siedem aminokwasów dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego - dowiedli badacze z Uniwersytetu Wschodnia Anglia.

Serwis TVN24 podaje, że w badaniach skupiono się na aminokwasach: argininie, cysteinie, kwasie glutaminowym, glicynie, histydynie, leucynie i kwasie tyrozynowym i tyrozynie. Do swoich wyników zespół naukowy doszedł analizując ich wpływ na grupie blisko 2 tys. kobiet o prawidłowym BMI.

Podczas analiz zespół naukowców zauwazył, że osoby spożywające większą ilość określonych aminokwasów miały znacznie niższe ciśnienie krwi i wytrzymalsze ściany żył.  Mimo, że wszystkie aminokwasy wykazywały pozytywne działanie, to jednak te, które pochodził z białka roślinnego miały najsilniejszy wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego.

Jak podkreśliła dr Amy Jennings, ze Szkoły Medycznej Norwich przy Uniwersytecie Wschodniej Anglii badanie udowodniło ochronny wpływ określonych produktów na układ naczyniowo-sercowy. Chodzi tu o spożywanie bogatych w białko produktów takich jak mięso, ryby, produkty mleczne, fasola, soczewica, brokuły i szpinak.

Badaczy zaskoczyło też to, że wpływ aminokwasów na serce jest równie wielki, co działanie takich czynników jak ograniczenie spożycia soli czy alkoholu oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

Więcej: tvnmeteoactive.tvn24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH