Stanowisko lekarzy ginekologów brzmi: zero alkoholu w ciąży

Według oficjalnych danych na FAS (Fetal Alcohol Syndrome) w Polsce cierpi troje na tysiąc urodzonych dzieci, co znaczy, że rocznie rodzi się 9 tys. dzieci z płodowym zespołem alkoholowym.

Na łamach Głosu Wielkopolskiego specjalista psychologii klinicznej Iwona Palicka z poznańskiej filii Fundacji Fastryga przypomina, że dzieci po prenatalnej ekspozycji na alkohol są często diagnozowane jako nadpobudliwe, autystyczne bądź nieharmonijnie rozwijające się.

Małe dzieci z FAS są pobudzone, mają trudności z jedzeniem, są nadwrażliwe na bodźce, mają zbyt duże lub małe napięcie mięśniowe, czyli cierpią na hipertonię lub hipotonię. Później, w okresie szkolnym, doświadczają wielu trudności w nauce oraz problemów w grupie rówieśniczej, często doświadczają wykluczenia niej.

Z kolei w wieku dorosłym osoby te mają trudności ze znalezieniem i utrzymaniem pracy, popadają w konflikty z prawem, mają skłonność do uzależnień, najczęściej od alkoholu.

Czytaj też: Pijane ciąże - co roku kolejnych kilkaset dzieci wymaga leczenia. Bo matki piły...

O tym, że jakakollwiek ilość alkoholu wypitego przez kobietę w ciąży może być szkodliwa dla dziecka mają  przypominać takie inicjatywy jak obchodzony we wrześniu Światowy Dzień FAS i rozpoczęta przy tej okazji kampania ''Too Young to Drink'' uświadamiająca ryzyko z jakim wiąże się alkohol w ciąży.

Szacuje się, że rocznie w Polsce przychodzi na świat ok. 900 dzieci z FAS, a dziesięć razy więcej dzieci ma inne zaburzenia związane z alkoholem opisywane jako poalkoholowe spektrum wrodzonych zaburzeń rozwojowych - FASD (Fetal Alcohol Spectrum Disorder).

Więcej: http://www.gloswielkopolski.pl

Drodzy Użytkownicy!