Stanowisko MZ w sprawie standardów okołoporodowych się nie zmienia Standardy opieki okołoporodowej będą nadal obowiązywały - zmieni się jedynie forma, w której zostaną określone. Fot. archiwum

Ministerstwo Zdrowia w komunikacie zamieszczonym na swojej stronie internetowej zapewniło, że nie zmieniło swojego stanowiska w sprawie standardów okołoporodowych.

Jak zapewnia resort zmiany, które wprowadził zmiany, mają one jedynie uporządkować kwestie dotyczące wydawania i stosowania wytycznych i zaleceń postępowania dotyczących diagnostyki i leczenia oraz organizacji opieki zdrowotnej. Dotyczą wszystkich standardów medycznych nie tylko standardów opieki okołoporodowej.

Standardy opieki okołoporodowej będą nadal obowiązywały - zmieni się jedynie forma, w której zostaną określone. Ich idea zostanie zachowana.

Do końca 2018 r. powstanie nowe rozporządzenie, które określi standardy organizacyjne opieki zdrowotnej. 4 stycznia minister Konstanty Radziwiłł spotkał się z przedstawicielami organizacji pozarządowych, które zajmują się prawami kobiet i opieką okołoporodową i zaprosił je do współpracy przy opracowaniu tych standardów.

Więcej: www.mz.gov.pl