Ciężarne powinny unikać pokarmów z lukrecją Ciężarne kobiety powinny unikać produktów z lukrecją, gdyż na razie nie wiadomo, jaki jest bezpieczny dla płodu poziom zawartej w niej glicyryzyny. Fot. Shutterstock

Kobiety będące w ciąży powinny unikać produktów zawierających lukrecję, gdyż może to negatywnie wpłynąć na sprawność intelektualną potomstwa - wynika z najnowszych badań fińskich, które publikuje pismo American Journal of Epidemiology.

Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach we współpracy z kolegami z innych ośrodków badawczych w Finlandii doszli do takich wniosków po przebadaniu grupy 378 nastolatków w wieku 12-13 lat.

Zebrano dane na temat tego, ile lukrecji spożywały matki młodych ludzi, gdy były w ciąży. Za dużą ilość lukrecji przyjęto taką, która dostarczała tygodniowo ponad 500 mg związku o nazwie glicyryzyna (słodki składnik lukrecji); za małą dawkę uznano taką, która była źródłem mniej niż 249 mg glicyryzyny. 500 mg glicyryzyny jest zawarte w ok. 250 gramach lukrecji.

Badacze sprawdzali, czy spożywanie produktów z lukrecją przez ciężarne kobiety miało w przyszłości związek ze sprawnością umysłową potomstwa, jego problemami psychicznymi i behawioralnymi, z zaburzeniami w wydzielaniu hormonów, w tym hormonu stresu kortyzolu oraz dojrzewaniem płciowym.

Okazało się, że nastolatki, których mamy - będąc w ciąży - jadły duże ilości produktów z lukrecją, uzyskiwały gorsze wyniki w teście oceniającym zdolność rozumowania w porównaniu z rówieśnikami, których mamy jadły mało lukrecji lub wcale. Różnica w zakresie ilorazu inteligencji (IQ) wynosiła średnio ok. 7 punktów. Nastolatki - dzieci amatorek lukrecji miały też gorsze zdolności pamięciowe i ponad trzykrotnie częściej wykazywały też objawy ADHD.

Co więcej, u dziewcząt odnotowano związek między większym spożyciem produktów z lukrecją przez mamę podczas ciąży a wcześniejszym i szybszym dojrzewaniem płciowym. Dziewczynki te były wyższe i więcej ważyły niż rówieśniczki, miały większy wskaźnik masy ciała (BMI) w odniesieniu do wieku.

Nie odnotowano zwiększonego poziomu kortyzolu w ślinie dziewczynek urodzonych przez panie objadające się lukrecją w okresie ciąży.

Zdaniem autorów pracy wskazuje to, że ciężarne kobiety lub panie planujące zajść w ciążę powinny raczej unikać produktów z lukrecją, gdyż na razie nie wiadomo, jaki jest bezpieczny dla płodu poziom zawartej w niej glicyryzyny. Co ważne, lekarze powinni informować o tym swoje pacjentki.

W Finlandii, gdzie produkty z lukrecją są bardzo popularne, jest to już praktykowane. W styczniu 2016 r. fiński Narodowy Instytut Zdrowia i Opieki Społecznej opublikował rekomendacje dla rodzin z dziećmi, w których lukrecja znalazła się na liście produktów nierekomendowanych kobietom ciężarnym.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych