ELEKTRONICZNA DOKUMENTACJA MEDYCZNA

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej, po zapoznaniu się z projektem ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z wprowadzeniem Internetowego Konta Pacjenta zgłosiło kilka uwag.

Jak przypomina w stanowisku z piątku (6 kwietnia) Naczelna Rada Lekarska, Internetowe Konto Pacjenta (IKP) ma umożliwiać pacjentowi m.in. składanie różnego rodzaju oświadczeń, np. o wyrażeniu zgody na udzielenie określonego świadczenia czy zgody na udzielanie informacji o stanie zdrowia (art. 1 pkt 4 projektu ustawy dotyczący art. 7a w ustawie z dnia 28 kwietnia 2011 r. o systemie informacji w ochronie zdrowia). Ma to być możliwe dopiero po uzyskaniu przez pacjenta dostępu do IKP.

NRL zwraca uwagę, że uzyskanie dostępu do IKP, a następnie do jego funkcjonalności, wymaga dostępu do internetu. Biorąc pod uwagę, że nie wszyscy pacjenci korzystają z internetu oraz że uzyskanie dostępu do IKP wymaga posiadania kwalifikowanego podpisu elektronicznego, profilu zaufanego na ePUAP lub dostępu do Zintegrowanego Informatora Pacjenta, rodzą się wątpliwości dotyczące celowości wprowadzanego systemu, z którego będzie korzystać niewielki procent pacjentów.

Ponadto, w związku z obowiązkiem prowadzenia dokumentacji medycznej w postaci elektronicznej, pojawiają się wątpliwości, w jaki sposób będą gromadzone i przechowywane różnego rodzaju oświadczenia pacjenta (np. na udzielenie określonego świadczenia), które nie zostaną złożone za pośrednictwem IKP, a w postaci papierowej.

Prezydium NRL wystosowało również apel w sprawie obowiązku prowadzenia przez świadczeniodawców dokumentacji medycznej w postaci elektronicznej.

Więcej: www.nil.org.pl

Drodzy Użytkownicy!