Zbyt dużo cukru w diecie Polaka - ponad 40 kilogramów rocznie Zbyt dużo cukru w diecie Polaka - ponad 40 kilogramów rocznie. Fot. Archiwum

Polacy jedzą za dużo cukru. Używamy prawie 25 łyżeczek dziennie. Powinniśmy co najwyżej dziewięć-dziesięć. Jemy zbyt wiele produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Nadwagę lub otyłość ma już ponad 60 proc. Polaków.

20 mln osób w Polsce zmaga się ze swoją tuszą. Tylko około 4 mln z nich jest pod kontrolą lekarza.

Jak tłumaczy prof. Mirosław Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, otyłość jest główną przyczyną cukrzycy typu 2, a stąd już prosta droga do zawałów, ślepoty, amputacji kończyn, udarów, zaburzenia pracy nerek. Niestety na cukrzycę typu 2 zaczynają chorować także dzieci i młodzież.

Z 3 mln osób chorych na cukrzycę leczy się tylko 1 mln. Reszta nie ma pojęcia o swojej chorobie, która przez wiele lat potrafi nie dawać żadnych objawów. Często pierwszym z nich jest udar i zawał. Dopiero wtedy pacjent dowiaduje się, jak wysoki ma poziom cukru we krwi.

Polska jest na czwartym miejscu, jeśli idzie o procentowy udział chorych ze stanem przedcukrzycowym. W 2030 - jeśli się nic nie zmieni  zajmiemy pierwsze miejsce. Stan przedcukrzycowy, który nie jest jeszcze chorobą, wymaga interwencji i konsultacji ze specjalistami - zmiany diety, zwiększenia aktywności fizycznej.

Więcej: www.rp.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH