Suplementacja witaminy D korzystna u chorych na cukrzycę

U chorych na cukrzycę obserwuje się niski poziom witaminy D. Uzupełnianie jej niedoborów może przyczynić się do poprawy profilu metabolicznego tych pacjentów.

Celem naukowców z College of Science, King Saud University, Arabia Saudyjska, była ocena wpływu suplementacji witaminy D3 na profil metaboliczny chorych z cukrzycą typu 2.

Do tego prospektywnego badania zakwalifikowano grupę 34 mężczyzn w wieku średnio 56,6±8,7 lat, z wartością BMI 29,1±3,3 kg/m2  oraz grupę 58 kobiet w wieku 51,2±10,6 lat, z wartością BMI 34,3±4,9 kg/m2. Pacjentom podawano witaminę D3 w dawcę IU/dobę przez 18 miesięcy. Oceny antropometrycznej dokonano przed rozpoczęciem badania, a następnie po 6, 12 i 18 miesiącach przyjmowania witaminy D.

W tych samych punktach czasowych pobierano próbki krwi, w których oznaczano stężenie 25-hydroksywitaminy D, wapnia, cholesterolu LDL i całkowitego poziomu cholesterolu. Z badania wyłączono pacjentów przyjmujących środki obniżające kwaśność soku żołądkowego, hormony kory nadnerczy, leki moczopędne, środki obniżające masę ciała, fenobarbital i fenytoinę oraz osoby z chorobami wątroby i pęcherzyka żółciowego, układu pokarmowego, a także pacjentów przyjmujących preparaty witaminowe.

Wyniki badania wykazały, że u chorych przyjmujących witaminę D3 doszło do wzrostu poziomu 25-hydroksywidaminy D z wartości przed rozpoczęciem badania wynoszących 32.2 ± 1.5 nmol/L  do wartości 54.7 ± 1.5 nmol/L (p < 0.001) w 18-tym miesiącu badania. Podobnie zaobserwowano wzrost stężenia wapnia z wartości wyjściowej 2.3 ± 0.23 mmol/L do stężenia 2.6 ± 0.1 mmol/L (p = 0.003).

Dodatkowa analiza wykazała, że po 18 miesiącach suplementacji witaminy D3 doszło do spadku poziomu cholesterolu LDL z wartości 4.4 ± 0.8 mmol/L do poziomu 3.6 ± 0.8 mmol/L, (p < 0.001). Podobnie całkowite stężenie cholesterolu spadło z wartości 5.4 ± 0.2 mmol/L do 4.9 ± 0.3 mmol/L (p < 0.001). Co ciekawe, większe zmiany w poziomach badanych parametrów metabolicznych zaobserwowano w grupie kobiet.

Nieprawidłowe działanie insuliny związane z niedoborem witaminy D sugeruje istotne znaczenie tej witaminy w patogenezie cukrzycy typu 2. Witamina D może poprawiać metabolizm ustroju poprzez promowanie rozwoju cholesterolu HDL, jak również zwiększenie stężenia apolipoproteiny A1 (ApoA1), białka zwiększającego transport cholesterolu do wnętrza komórek.

Autorzy badania konkludują, że po 18 miesiącach suplementacji witaminy D3 w dawce 2000IU/dobę poziom 25-hydroksywidaminy D we krwi był nieco poniżej wartości prawidłowej. Niemniej jednak to suboptymalne uzupełnianie witaminy D doprowadziło do znacznej poprawy profilu lipidowego szczególnie w grupie u kobiet.

Oprac. dr n. med. Maciej Chałubiński

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22809461

Cardiovasc Diabetol. 2012 Jul 18;11(1):85.
Vitamin D supplementation as an adjuvant therapy for patients with T2DM: an 18-month prospective interventional study.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH