Gazeta Wyborcza, PW/Rynek Zdrowia | 05-05-2019 18:24

Śląskie: w regionie rośnie liczba amputacji wskutek powikłań cukrzycy

Dane NFZ wskazują, że w woj. śląskim niepokojąco wzrasta liczba amputacji stopy i nogi z powodu powikłań cukrzycy, nawet o 8 proc. w skali roku - podaje Gazeta Wyborcza.

Prof. Krzysztof Strojek, konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii; FOT. PTWP

- Te dane nie są dla diabetologów niespodzianką. Brakuje nam ośrodków leczenia stopy cukrzycowej - przyznaje prof. Krzysztof Strojek ze Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, konsultant krajowy w dziedzinie diabetologii.

Na Śląsku, podobne jak w całym kraju, przybywa osób otyłych oraz z nadwagą. To prosta droga do cukrzycy typy 2. Za dużo jemy, za mało się ruszamy. Wzrasta wówczas oporność komórek naszego ciała na insulinę. Trzustka stara się jej produkować coraz więcej, ale jej zasoby stopniowo się wyczerpują, aż w końcu pacjent musi zacząć brać zastrzyki

Prof. Władysław Grzeszczak, kierownik Katedry Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Nefrologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przypominał podczas marcowego IV Kongresu Wyzwań Zdrowotnych, że w Polsce na cukrzycę choruje ok. 3 miliony osób: - Stan przedcukrzycowy występuje u ponad 5 milionów Polaków i Polek, i w tej grupie corocznie rozwija cukrzycę ok. 2-10% osób. Ryzyko rozwinięcia cukrzycy dotyczy szczególnie osób po 60. roku życia - otyłych, palących, z nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi - wyliczał prof. Grzeszczak.

Cukrzyca, ze względu na liczne powikłania naczyniowe, powoduje nie tylko bardzo istotne pogorszenie jakości życia, lecz także znaczne skrócenie czasu przeżycia. - Osoba, która zachoruje na cukrzycę w wieku 50 lat, przeżyje 16 lat. Równolatek bez tej choroby ma przed sobą jeszcze 30 lat życia. Widać zatem drastyczną różnicę w przeżywalności u osób chorujących na cukrzycę - podkreślał profesor.

Dodał, że pandemię cukrzycy typu 2 można powstrzymać, ale tylko poprzez wprowadzenie prozdrowotnego trybu życia, w tym stosownie się do zaleceń dotyczących diety i ruchu. Tymczasem w kraju 60% dorosłych ma otyłość lub nadwagę. Statystyczny Polak zjada rocznie 44,5 kg cukru - z czego 12,5 kg w domu, a pozostałą ilość w słodyczach.

- Dlatego od dziecka powinniśmy uczyć zachowań prozdrowotnych. Ważne jest, by ograniczyć reklamy słodyczy w telewizji - apelował podczas kongresu prof. Grzeszczak.