Naukowcy: chorzy na cukrzycę powinni jeść śniadania

Izraelscy naukowcy dowodzą, iż chorzy na cukrzycę typu 2, którzy nie jedzą śniadań, są narażeni na groźne dla zdrowia skoki poziomu glukozy w ciągu dnia.

Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. - Z badań wynika, że osoby, które go pomijają, są bardziej narażone na otyłość i choroby serca, przypominają autorzy najnowszej pracy - przypominają  naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie, Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie oraz Uniwersytetu w Lund w Szwecji.

Mimo to coraz więcej dzieci, nastolatków i dorosłych nie jada śniadań i w ogóle żadnego posiłku przed południem.

- Chociaż w wielu wcześniejszych badaniach potwierdzono, że jedzenie kalorycznych śniadań ogólnie sprzyja chudnięciu i korzystnie wpływa na metabolizm glukozy, niewiele wiadomo na temat metabolicznych konsekwencji opuszczania śniadań przez chorych na cukrzycę typu 2 - komentuje główna autorka pracy prof. Daniela Jakubowicz z Uniwersytetu w Tel Awiwie.

Aby to sprawdzić, naukowcy pod jej kierunkiem przeprowadzili badanie wśród 22 osób w średnim wieku i z nadwagą, które były chore na cukrzycę typu 2. Przez dwa kolejne dni pacjenci spożywali tak samo kaloryczny obiad i kolację z tą różnicą, że jednego dnia zjedli dodatkowo śniadanie, a drugiego nie jedli nic aż do obiadu.

Okazało się, że w dniu, w którym badani nie spożyli porannego posiłku poziom glukozy w ciągu trzech godzin po obiedzie i kolacji utrzymywał się u nich na wyższym poziomie - odpowiednio o blisko 37 proc. i blisko 27 proc. - w porównaniu z dniem, w którym spożywali trzy posiłki.

Wyższe było również stężenie wolnych kwasów tłuszczowych - odpowiednio o 41 proc. i niemal 30 proc., natomiast poziom insuliny oraz glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), który pobudza wydzielanie insuliny po posiłku, było niższe odpowiednio o 17 proc. i 19 proc. po obiedzie i 8 proc. oraz 16,5 proc. po kolacji. Co więcej, w dzień bez śniadania szczyt wydzielania insuliny był opóźniony o 30 minut po obydwu posiłkach.

Zdaniem autorów pracy wskazuje to, że u chorych na cukrzycę typu 2 niejedzenie śniadań powoduje zaburzenia metabolizmu glukozy w dalszej części dnia i zakłócenia w wydzielaniu insuliny i GLP-1.

- Przewidywaliśmy, że pomijanie śniadania przez chorych na cukrzycę nie będzie zdrowe, ale zaskoczyło nas jak bardzo pogorszył się metabolizm glukozy u pacjentów tylko dlatego, że go nie zjedli - komentuje prof. Jakubowicz.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH