Badania: niski poziom cukru może zwiększać ryzyko demencji

Niski poziom cukru we krwi u osób starszych z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko demencji, sugerują naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.

W toku badań ustalono, że osoby które doświadczają znacznej hipoglikemii, mają dwukrotnie wyższe prawdopodobieństwo zachorowania na demencję. I odwrotnie, u pacjentów chorych na demencję występuje większe ryzyko hipoglikemii w porównaniu z osobami chorującymi na cukrzycę, ale nie zmagającymi się z demencją.

Osoby z cukrzycą typu 2 często nie stosują insuliny w odpowiedni sposób, co prowadzi do zaburzeń funkcjonowania organizmu. Bez insuliny, której ciało potrzebuje do konwersji żywności w energię, ilość cukru we krwi wzrasta do niebezpiecznie wysokiego poziomu. W miarę upływu czasu prowadzi to poważnych problemów zdrowotnych, dlatego leczenie cukrzycy polega przede wszystkim na obniżeniu stężenia cukru we krwi. Jednak czasami spadek poziomu cukru we krwi jest zbyt intensywny, co prowadzi do hipoglikemii.

W jaki sposób zaś hipoglikemia wpływa na zwiększenie ryzyka demencji, nie jest jasne. Być może zmniejszenie zaopatrywania mózgu w cukier skutkuje zaburzeniami jego pracy.

Więcej: www.senior.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH