SERWIS CHOROBY ZAKAŹNE

Warmińsko-Mazurskie: bakterie z grupy coli przyczyną zatrucia w szpitalach

Bakterie z grupy coli były prawdopodobnie przyczyną zatrucia 70 pacjentów szpitali w Barczewie i Biskupcu - poinformował w piątek (21 lutego) warmińsko-mazurski sanepid.

Rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie Eżbieta Łabaj powiedziała PAP, że na taką przyczynę zatrucia pokarmowego w obu szpitalach wskazały pierwsze badania.

Dodała, że ten sam szczep bakterii escherichia coli wykryto w próbkach pobranych od pacjentów i w żywności znalezionej w firmie cateringowej, dostarczającej posiłki do tych szpitali. Przypomniała, że jest to bakteria występująca powszechnie, ale przy dużym namnożeniu w sprzyjających warunkach może wywoływać zachorowania.

Objawy zatrucia po zjedzeniu pasty mięsnej wystąpiły na początku tygodnia u 70 pacjentów szpitali w Barczewie i Biskupcu. Z tego powodu służby sanitarne wstrzymały produkcję w zakładzie z Ukty, który dostarczał posiłki do szpitali. Kontrola w tej firmie wykazała zaniedbania higieniczne przy produkcji i transporcie żywności oraz uchybienia związane z przechowywaniem produktów w chłodziarkach.

Zakład cateringowy działał legalnie od jesieni. Sanepid wydał mu zgodę na przygotowywanie posiłków dla 100 osób, ale właściciele samowolnie zwiększyli produkcję do 300 porcji dziennie. Decyzja o wstrzymaniu produkcji ma obowiązywać do czasu usunięcia nieprawidłowości.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH