SERWIS CHOROBY ZAKAŹNE

Podkarpackie: salmonella w lunch boksach Fot. archiwum

Jedzenie zakażone salmonellą najprawdopodobniej trafiło do 40 osób, sześć z nich trafiło do szpitala w Łańcucie. Na razie nie ma jeszcze wyników badań, więc nie wiadomo, jaki to typ salmonelli.

Inspektorzy Sanepidu w poszukiwaniu źródła zakażenia zbadają cały proces produkcyjny, skontrolują dokumenty firmy kateringowej i dotrą do wszystkich osób, które feralnego dnia czyli we wtorek 6 czerwca zamówiły i zjadły posiłek dostarczany w tzw lunch boksach przez jedną z rzeszowskich firm. Na razie największe podejrzenie budzi omlet.

Jak powiedział w rozmowie z Gazetą Wyborczą Jaromir Ślączka, powiatowy inspektor sanitarny w Rzeszowie, źródłem zakażenia salmonellą jest drób i jego przetwory. Wszystko wskazuje, że zakażone były jajka, ale nic jeszcze nie jest przesądzone.

Więcej: rzeszow.wyborcza.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH