SERWIS CHOROBY ZAKAŹNE

GIS o środkach ostrożności na terenach zalanych

Na stronie internetowej Państwowej Agencji Sanitarnej opublikowany został komunikat " Zalania i podtopienia - niezbędne informacje". GIS przypomina o podstawowych zasadach jakie powinno się stosować na trenach objętych zalaniem i podtopieniami.

W komunikacie czytamy m.in. "Nie jedz produktów, które:

- zostały zalane lub zawilgocone a nie są hermetycznie opakowane, jeśli nawet nie wykazują oznak zepsucia;

- mają zmieniony zapach, barwę, smak, konsystencję;

- mają widoczną pleśń lub zapach spleśniały, stęchły;

- są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy lub chemiczny zapach;

- są w opakowaniach pozbawionych etykiet, i nie jest znany ich skład i termin przydatności do spożycia.

GIS zaleca także, by zwracać uwagę na te produkty, które znajdowały się w miejscach brudnych - w chlewach, oborach, kurnikach itp. lub były narażone na zanieczyszczenia fekalne, są w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy).

Należy też zwróć szczególną uwagę na środki spożywcze podawane dzieciom i osobom starszym.

Nie powinno się jeść także warzyw i owoców pochodzących z terenów zalanych.

Więcej: www.gis.gov.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH