SERWIS CHOROBY ZAKAŹNE

Francja: produkty dla niemowląt wycofane z rynku z powodu salmonelli Fot. archiwum

Francuski koncern Lactalis wycofał w czwartek (21 grudnia) kolejną partię produktów mlecznych dla niemowląt z powodu ryzyka zakażenia salmonellą.

Lactalis, nazywany światowym liderem produkcji przetworów mlecznych, wycofał 720 partii mleka dla niemowląt i innych towarów. W ciągu ostatnich dwóch tygodni firma wycofała z rynku 625 partii tych produktów przeznaczonych na rynek francuski i rynki zagraniczne.

Jak sprecyzowała firma w komunikacie, z rynku krajowego i zagranicznego wycofano wszystkie produkty dla niemowląt i produkty odżywcze "wyprodukowane lub pakowane" w fabryce w Craon na zachodzie Francji od 15 lutego 2017 roku.

"Teraz wiemy, że doszło do rozproszonego zakażenia" w tej fabryce "w następstwie prac przeprowadzonych w pierwszej połowie 2017 roku" - poinformował koncern.

Agencja AFP zwraca uwagę, że może chodzić o tysiące ton wycofanych produktów, ale koncern Lactalis, znany ze swej dyskrecji, nie chce podać żadnych konkretnych liczb.

- Ilości są olbrzymie - skwitował w rozmowie z AFP dyrektor ds. komunikacji w Lactalis Michel Nalet, przyznając że część wycofanych produktów już została spożyta.

Wycofanie dotyczy produktów marki Picot i Milumel (mleka w proszku i płatków dla niemowląt) oraz marki Taranis (mieszaniny sproszkowanych aminokwasów przeznaczonej do leczenia patologii).

Produkcja w zakładzie w Craon została wstrzymana 8 grudnia w celu zakrojonego na dużą skalę czyszczenia i dezynfekcji urządzeń i obiektów. Według Lactalis do skażenia doszło prawdopodobnie na początku maja, na jednym z urządzeń.

2 grudnia Lactalis wycofał pierwszą partię artykułów wyprodukowanych w Craon. 10 grudnia francuski rząd nakazał wycofanie prawie 7 tys. ton produktów mlecznych dla niemowląt z powodu ryzyka zakażenia salmonellą. W swoim komunikacie francuski resort gospodarki i finansów ocenił, że środki zastosowane przez firmę "nie były w stanie opanować ryzyka zakażenia" bakteriami salmonelli.

Salmonelloza to zatrucie pokarmowe - od łagodnego zapalenia żołądka i jelit po cięższe infekcje. Choroba ta jest najbardziej niebezpieczna dla małych dzieci, osób starszych i ludzi o osłabionym układzie odpornościowym.

W poniedziałek agencja zdrowia publicznego we Francji zgłosiła, że zidentyfikowała 23 niemowląt, które spożyły mleko wyprodukowane w Craon i zachorowały na salmonellozę. Kilkoro z nich zostało hospitalizowanych, ale opuściło szpital i "ma się dobrze" - poinformowała agencja.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH