Alina Kuźmina, specjalistka ds. PR Szpitala Klinicznego im. ks. Anny Mazowieckiej

Dzięki posiadaniu własnej kuchni wiemy, co jemy, z czego jest przyrządzony kotlet mielony i zupa, czy chleb powoduje skoki wartości cukru we krwi pacjentek z cukrzycą. Główną zaletą własnej kuchni jest możliwość kontroli produkcji posiłków pod względem ich urozmaicenia i jakości.
Z kuchnią ściśle współpracują lekarze, dlatego możemy wykorzystywać diety jako element terapii, a tylko tych podstawowych mamy dziesięć rodzajów. Wegetarianki oraz weganki też mogą liczyć na odpowiednie dla siebie posiłki. Własna kuchnia szybciej też reaguje na zmienną liczbę pacjentów w ciągu dnia.
Porównywaliśmy koszty wyżywienia proponowane przez firmy cateringowe; żadna z ofert nie była atrakcyjna przede wszystkim pod względem ekonomicznym w stosunku do kosztów własnych. Ponadto trzeba by było jednak zostawić część personelu do dystrybucji posiłków, a także przygotować pomiesczenia do porcjowania, przechowywania naczyń i wózków.
Dzienna stawka żywieniowa wynosi u nas ok. 28 zł/osobę.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH