Walczmy ze szpitalnym niedożywieniem

Właściwe odżywienie organizmu pacjenta, niezależnie od jednostki chorobowej, umożliwia uzyskanie najlepszych efektów terapii, stwarza bowiem idealną sytuację metaboliczną do walki z chorobą. Ale leczenie żywieniowe jest nie tylko niezwykle ważne dla pacjenta - ono po prostu się opłaca - mówi dr ANNA ZMARZŁY, specjalista chorób wewnętrznych, kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym we Wrocławiu.

Tymczasem niedożywienie dorosłych pacjentów w krajach rozwiniętych, zarówno w opiece ambulatoryjnej, jak i stacjonarnej staje się problemem naszych czasów. - Rozpoznawanie i leczenie niedożywienia, od początkowych do zaawansowanych jego stadiów, jest niezbędnym aspektem terapii każdego pacjenta - podkreśla dr Zmarzły.

Indywidualne podejście

Wyjaśnia, że niedożywienie jest konsekwencją dłużej trwającego niedoboru pożywienia (różnego stopnia głodzenia). Skutkiem jest brak składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, mikro- i makroelementów. W sumie niedobory dotyczą co najmniej 80 substancji chemicznych o znaczeniu funkcjonalnym, budulcowym, regulacyjnym dla wszystkich komórek ludzkiego organizmu.

- Stan odżywienia organizmu wpływa na wszystkie narządy układu. Przedłużające się głodzenie skutkuje niedożywieniem białkowo-kalorycznym pełnym, wyniszczeniem i śmiercią. Niedożywienie jest schorzeniem ogólnoustrojowym - tłumaczy specjalista z Ośrodka Żywienia Klinicznego w WSzS we Wrocławiu.

Dr Zmarzły wskazuje, że według różnych źródeł niedożywienie występuje u 8-10% ambulatoryjnych chorych. Z grupy tej od 30 do 60% powinno być z powodu niedożywienia białkowo-kalorycznego hospitalizowanych. U 30% chorych hospitalizowanych stwierdza się niedożywienie w momencie przyjmowania do szpitala. U 70% pacjentów leczonych stacjonarnie (szpitale, ośrodki rehabilitacyjne) stan odżywiania pogarsza się w trakcie hospitalizacji. Ponad 75% pacjentów cierpiących z powodu terminalnej fazy choroby nowotworowej umiera z objawami niedożywienia.

- Niedożywienie szpitalne, występujące średnio u około 30-45% hospitalizowanych, wymaga zindywidualizowanego podejścia diagnostyczno-terapeutycznego i specjalistycznej terapii żywieniowej. Niedożywieni hospitalizowani pacjenci wymagają specjalistycznej terapii żywieniowej: zindywidualizowanej dietoterapii, doustnej suplementacji pokarmowej lub żywienia dojelitowego czy pozajelitowego - wymienia dr Anna Zmarzły.

Jest poprawa w dostępności, ale…

Jak podaje ekspertka, istnieją oddziały szpitalne, w których odsetek pacjentów żywionych klinicznie - pozajelitowo i dojelitowo - sięga nawet 60-90%. Są to na przykład oddziały intensywnej terapii oraz leczenia oparzeń. W oddziałach chirurgicznych, gastroenterologicznych, onkologicznych, opieki paliatywnej, w zależności od profilu ośrodka, leczenie żywieniowe - pozajelitowe i dojelitowe - otrzymuje 10-50% chorych. Terapie te są także często stosowane w oddziałach chorób wewnętrznych, neurologicznych czy geriatrycznych, nieco rzadziej w ośrodkach kardiologicznych czy pulmonologicznych.

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.