
Prawidłowe odżywianie - obok niepalenia papierosów, odpowiedniej masy ciała, aktywności fizycznej i nienadużywania alkoholu - należy do najważniejszych czynników ograniczających ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Właściwej diety dotyczyła jedna z sesji konferencji "Kardiologia prewencyjna 2012" (Kraków, 16-17 listopada br.).
Już w latach 60. ubiegłego wieku zauważono, iż w Grecji - zwłaszcza na Krecie oraz w południowych Włoszech, ludzie żyją dłużej i rzadziej niż w innych regionach Europy zapadają na choroby układu krążenia. Prof.
Longina Kłosiewicz-Latoszek, zastępca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Zakładu Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM, przypomniała, że sposób odżywienia się mieszkańców Grecji i Włoch poddano wówczas analizie i nazwano dietą śródziemnomorską.
Charakteryzuje się m.in.: wysokim spożyciem produktów zbożowych, owoców, warzyw, produktów strączkowych, oliwy z oliwek, serów, jogurtów, ryb, a stosunkowo małymi ilościami czerwonego mięsa (najwyżej kilka razy w miesiącu).
Południe zdrowsze niż Zachód
W odróżnieniu od tzw. diety zachodniej, śródziemnomorską cechuje duża zawartość węglowodanów złożonych, błonnika, składników mineralnych, flawonoidów (organiczne związki chemiczne występujące w roślinach, spełniające m.in. funkcję przeciwutleniaczy), znacznym spożyciem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, z kolei małą ilością tłuszczów zwierzęcych.
- Jak można wytłumaczyć korzystną rolę takiej diety w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych?
Przede wszystkim takie żywienie wpływa na poprawę profilu lipidów, ma właściwości antyoksydacyjne, redukuje ciśnienie, poziom glukozy oraz masę ciała - wyliczała prof. Longina Kłosiewicz-Latoszek podczas konferencji w Krakowie.
Z drugiej strony wiemy, że występujące m.in. w fast foodach czy wyrobach cukierniczych kwasy tłuszczowe trans oraz kwasy tłuszczowe nasycone wpływają niekorzystnie na stężenie cholesterolu LDL, a także zwiększają ryzyko choroby wieńcowej i incydentów sercowo-naczyniowych. Zmniejszają je natomiast kwasy tłuszczowe nienasycone występujące głównie w olejach roślinnych i rybach.
Istnienie tych zależności dowiedzione zostało w wielu badaniach naukowych. Na przykład w ramach programu Interheart stwierdzono, że wspomniana "dieta zachodnia" - charakteryzująca się z dużą ilością mięsa, słonych przekąsek, produktów smażonych i mącznych, słodyczy, a małym spożyciem warzyw i owoców - wiąże się z dużym ryzykiem zawału serca.
- « POPRZEDNIA
- 1
- 2
- 3
- NASTĘPNA »

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
- 05:52 Wdrażanie nowych terapii do praktyki: koza jest, ale brakuje na sznurek
- ND21:49 "New York Times": polski romans z węglem nie wychodzi na zdrowie
- ND21:39 Niedobór witaminy D związany z większym ryzykiem cukrzycy
- ND20:53 KIDL: rozpoczęły się spotkania wyborcze delegatów na zjazd krajowy
- ND20:04 Utrata co najmniej dwóch zębów w średnim wieku to większe ryzyko zawału
- ND19:40 Kuchciński: sprawę ustawy chroniącej życie zakończyć jak najszybciej
- ND18:25 Premier o funduszu dla osób niepełnosprawnych i służbie zdrowia
- ND18:01 Kto wyłoży pieniądze na fundusz solidarnościowy na rzecz niepełnosprawnych?
- 1 Hartwich: to co zaproponował premier to nie są żadne propozycje
- 2 Terlecki: nie będzie dodatkowego posiedzenia Sejmu ws. opiekunów osób niepełnosprawnych
- 3 Głuchołazy: szukają internistów, oferują 15 tys. zł na rękę i mieszkanie
- 4 Wisła: lekarze rodzinni ostro krytykują ruchy antyszczepionkowe
- 5 Zamiast mnożyć programy, twórzmy system opieki nad osobami starszymi
- 6 Pierwszy w Polsce położny został ”Położną na medal”
- 7 Gdańsk: lekarze z UCK przeszczepili pacjentowi jednocześnie serce i nerkę
- 8 Lekarz senior kontra e-zwolnienia. Czym to się skończy?
Newsletter
Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku
Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze
Follow @rynekzdrowiaRSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych