Rezolucja Rady Europy głosi, iż dostęp do bezpiecznej, zdrowej, urozmaiconej żywności jest podstawowym prawem pacjenta

Kiedy Polska dobijała się do drzwi Unii Europejskiej, Komitet Ministrów Rady Europy wydał specjalną rezolucję - było to w 2003 r. - w sprawie żywności i żywienia w szpitalach. Czytając ten dokument i porównując go z rzeczywistością, moż-na mieć wątpliwości, czy już jesteśmy w Europie. Tylko z uwagi na sformu-łowania "winien", "powinien" możemy powiedzieć: owszem, jesteśmy w Unii Europejskiej. Oto co ciekawsze wątki wspomnianej rezolucji: r Sposób podawania posiłków powinien być dostosowany do potrzeb pacjentów, biorąc pod uwagę ich stan fizyczny i psychiczny. Często wymaga to różnych sposobów podawania posiłków.

  • Wszyscy pacjenci powinni mieć możliwość wyboru miejsca spożywania posiłków.
  • Wszyscy pacjenci powinni mieć moż-liwość siedzenia przy stole podczas spożywania głównych posiłków.
  • Wszyscy pacjenci powinni otrzymywać żywność szpitalną, która była przechowywana, przygotowana i transportowana w sposób zapewniający higienę, bezpieczeństwo, zachowanie smaku, sztuki kulinarnej i zawartości składników pokarmowych żywności na wysokim poziomie.
  • Wszystkie gorące posiłki powinny być podawane w temperaturze około 60-70°C.
  • Posiłki powinny być dostarczane w sposób elastyczny i zindywidualizowany. Wszyscy pacjenci powinni mieć możliwość zamówienia żywności i żywności dodatkowej w każdej chwili i powinni oni zostać poinformowani o takiej możliwości.
  • Należy dokonać przeglądu godzin podawania posiłków, aby zapewnić, że pomiędzy każdym posiłkiem jest wystarczająca przerwa pozwalająca na podanie przekąsek - rano, po południu i późnym wieczorem.
  • Pomiędzy posiłkami, gdzie stosowne, należy proponować przekąski i napoje odżywcze, które powinny być dostępne na każdym oddziale.
  • Pacjenci powinni otrzymać stosowne informacje w formie pisemnej i ustnej na temat dostępności potraw oraz żywności.
  • Pacjenci powinni mieć możliwość otrzymania jadłospisu, który jest zgodny z ich wiekiem, religią, pochodzeniem etnicznym lub kulturowym.
  • Budżet przeznaczony na żywność należy szacować jako część budżetu przeznaczonego na wsparcie kliniczne i leczenie.

Żywienie pacjentów: szkoła polska i francuska

Na zakończenie naszego raportu publikujemy przykłady szpitalnych jadłospisów z lecznic w Polsce i we Francji. Powody do kompleksów? Bez przesady... Komentarze pozostawiamy jednak specjalistom i pacjentom, którzy mogą wysłać swoją opinię e-mailem na adres: redakcja@rynekzdrowia.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.