Mimo stałego zmniejszania się liczby zachorowań na raka żołądka, nowotwór ten nadal stanowi bardzo poważne wyzwanie dla onkologów

Nowotwory złośliwe żołądka obejmują kilka rodzajów chorób proliferacyjnych (charakteryzujących się nadmiernymi i niekontrolowanymi podziałami komórek).
W 95% przypadków tymi nowotworami są raki gruczołowe żołądka (adenocarcinoma).
Pozostałe 5% to nowotwory wywodzące się z mezenchymy. Najczęściej w tej grupie są rozpoznawane chłoniaki MALT, czyli nowotwory układu chłonnego związanego z żołądkiem.
W tej grupie chorób żołądka także należy rozróżnić chłoniaki zależne od zakażenia bakteryjnego Helicobacter pylori oraz niezależne od kolonizacji i zakażenia tą bakterią. Chłoniaki niezależne od infekcji bakteryjnej to te, których komórki chłoniakowe zawierają translokację pomiędzy chromosomem 11 i 18 t(11;18)(q21;q21).

Bakteria - czynnik sprawczy

Natomiast drugi rodzaj chłoniaka, tzw. zależny od infekcji Helicobacter pylori (Cag pozytywny - bakterie najbardziej zjadliwe, które zawierają marker Cag), powstaje w wyniku stymulacji komórek układu odpornościowego. Te nadmierne pobudzone komórki mogą mieć inne zmiany genetyczne, np. trisomię 3, ale czynnikiem sprawczym są bakterie. W przypadku tego pierwszego rodzaju chłoniaka, leczenie przeciwbakteryjne pozwala opanować chorobę, natomiast w przypadku chłoniaka z translokacją t(11;18) to leczenie nie przynosi pozytywnego skutku.
W tej grupie nowotworów oprócz chłoniaków, które stanowią 70%, mogą znaleźć się mięsaki (leyomyosarcoma - to jest około 25% przypadków) oraz u 5% chorych rozpoznaje się nowotwory podścieliskowe, tzw. GIST - gastrointestinal stromal tumor. Rozpoznanie histopatologiczne jest bardzo ważnym czynnikiem rokowniczym oraz warunkuje sposób leczenia. Niektóre formy chłoniaka można leczyć antybiotykami, inne wymagają terapii stosowanej, np. w przypadku chłoniaków węzłów chłonnych.
GIST obecnie są leczone z sukcesem za pomocą imatinibu, natomiast raki gruczołowe oraz mięsaki są nadal poważnym wyzwaniem dla współczesnej medycyny.

Objawy

Czynniki zachorowania na raka żołądka obejmują spożywanie smażonego i solonego jedzenia, małe spożycia jarzyn i owoców, niestosowanie mrożenia żywności oraz niski status socjo-ekonomiczny.

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH