NIK zagląda do garnków

W polskich szpitalach wprawdzie nie dadzą pacjentowi umrzeć z głodu, ale powodów do zachwytu nad jadłospisami jest niewiele

Nie od wczoraj funkcjonuje stereotyp, że w polskim szpitalu wyżywienie pacjentów jest - delikatnie mówiąc - mało urozmaicone. Pesymiści twierdzą nawet, że dożywianie chorego przez jego rodzinę jest jak najbardziej konieczne, bo w innym przypadku wysiłki lekarzy zmierzające do wyleczenia pacjenta mogą okazać się nie w pełni skuteczne. Coś w tym popularnym mniemaniu musi być na rzeczy, skoro Najwyższa Izba Kontroli z własnej inicjatywy podjęła kontrolę żywienia i utrzymania czystości w szpitalach publicznych. Jej wyniki NIK
opublikowała w marcu br., w liczącym 68 stron dokumencie.
Pod lupę inspektorzy Izby wzięli jedenaście szpitali samorządowych i jeden uniwersytecki. Zważywszy że szpitali w Polsce mamy grubo ponad siedemset, wyników tej kontroli nie można traktować - opierając się na metodologii badań socjologicznych - za reprezentatywne dla całej grupy przedmiotowej, nawet w sytuacji, gdy kontroli towarzyszyły badania ankietowe w 137 szpitalach. W sumie jednak wspólne cechy, jakimi charakteryzują się elementy systemu hospitalizacyjnego w Polsce, upoważniają do traktowania tej kontroli jako
płaszczyzny do rozważań w rzeczonym temacie i wyciągania wniosków.
W raporcie tego numeru Rynku Zdrowia chcemy odpowiedzieć na kilka pytań: Jak żywi się pacjenta w polskich szpitalach w kilka miesięcy po zakończeniu kontroli NIK? Ile kosztuje wyżywienie hospitalizowanych; co uczynić, by optymalnie wykorzystać pieniądze na ten cel? Czy prowadzić wyżywienie chorych szpitalnymi siłami, czy też zlecić je wyspecjalizowanym firmom? Co o problemie mówią dietetycy, dlaczego jest ich tak niewielu, gdy problem nie jest błahy? Wreszcie będziemy analizowali szpitalne jadłospisy, by dowiedzieć się, jak daleko różnią się one od menu przeciętnej restauracji...
Na początek jednak zobaczmy, jakie zastrzeżenia do żywienia w kontrolowanych jednostkach mieli inspektorzy NIK.

Kontrolerzy stawiają dwóję

Język stereotypu Izba przełożyła na konkrety. Celem zaglądania do szpitalnych kuchni i kotłów (wątek utrzymania czystości, o ile nie dotyczy on tychże kuchni i kotłów, pomijamy) w majestacie prawa było - między innymi - "uzyskanie odpowiedzi na pytania, czy":

  • żywienie było właściwe, czyli adekwatne

IX EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY

10-12 maja 2017 • Katowice • Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH