Jeśli ktoś nie docenia okresu transformacji, to niech sobie przypomni, co jadł 16 lat temu - radzi wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas

Uwielbia rozkosze podniebienia. Jest znawcą win i wyśmienicie przyrządzonych dań. Z wakacyjnych wojaży przywozi zawsze pełny bagażnik mąki na makarony, serów, przypraw i innych ingrediencji. Smak potraw komponowanych we własnej kuchni przypomina potem najpiękniejsze z odwiedzanych miejsc. - Gotowanie to moja wielka pasja, wspaniale przy tym wypoczywam - opowiada nam o swoim hobby wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas.
Kulinarne umiejętności doskonalił na lekcjach u Kurta Schellera, znanego z szefowania kuchniom w renomowanych warszawskich hotelach, m.in. w Bristolu i Sheratonie. - To profesor w swoim fachu - mówi minister Jarosław Pinkas, który wcześniej był zastępcą dyrektora Instytutu Kardiologii w Aninie.

SERCE W KUCHNI

U państwa Pinkasów kuchnia jest sercem domu. Tu spędzają wiele miłych chwil, razem jedząc i przygotowując posiłki.- Dla mnie gotowanie wiąże się z moją prywatną filozofią, która podpowiada mi, że nic tak nie cementuje rodziny jak wspólne robienie ulubionych rzeczy. Dla nas to wielka frajda - mówi gospodarz domu.
Jego syn, 13-letni Wojtek jest największym miłośnikiem domowego jadła przyrządzanego przez tatę. Sam kroi mięsa, sieka warzywa, uciera parmezan.
- Mam nadzieję, że już niedługo to ja będę delektował się potrawami syna - wyznaje z dumą tata. - Specjalnością córki, 21-letniej Aleksandry, są sosy i słodkości.
Jest znakomita, jeśli chodzi o desery włoskie, zabajone, tiramisu. Każdy z nich to w jej wydaniu poezja smaku - recenzuje ojciec.
Żona, pani Katarzyna, zachwyca się kulinarnym talentem męża, ale postanowiła, że nie będzie się z nim ścigać w kuchni.
Jest znanym lekarzem.
- No, nie może być dwóch szefów kuchni - uważa Jarosław Pinkas. - To jest dla nas wspaniałe, że moja żona pozwala nam na różnego rodzaju wybryki kuchenne.
Ma dla nas anielską cierpliwość.

NAJLEPSZY STRUDEL ŚWIATA

Wiedzę o tym, jak smacznie gotować, minister wyniósł z rodzinnego domu: - Ojciec pochodził z Cieszyna, a ten region Śląska słynie z wybitnej kuchni. To miejsce, gdzie się zazębiały różne kultury, a wraz z nimi bogactwo potraw, smaków i wysublimowanych gustów - wspomina. Do dzisiaj jest przekonany, że nikt na świecie nie piecze tak pysznego jabłkowego strudla jak kuzynka Krystyna, która mieszka w Cieszynie. - To jest hiperskomplikowane ciasto do zrobienia - tłumaczy Jarosław Pinkas.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.