Alergikiem można stać się z dnia na dzień

Katar, łzawienie oczu, wysypka, bóle brzucha, biegunka - to typowe objawy reakcji alergicznej, w jej lekkiej postaci. Jednak przy jej ciężkim przebiegu może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który może zagrażać życiu - mówi prof. ZBIGNIEW BARTUZI, alergolog i gastroenterolog, prezydent Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, kierownik Katedry i Kliniki Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób Wewnętrznych Collegium Medicum UMK.

- Panie profesorze, czym jest alergia pokarmowa?

- W ostatnich kilkudziesięciu latach obserwujemy niespotykany wcześniej wzrost liczby osób cierpiących na różnego rodzaju alergie. Potwierdzają to liczne badania epidemiologiczne prowadzone w różnych regionach świata. Niepokój wywołują zwłaszcza dane dotyczące wzrastającej częstości występowania chorób związanych z nadwrażliwością alergiczną na pokarm.

Liczba chorych wykazujących objawy alergii na pokarmy w Europie - wg danych Europejskiej Akademii Alergologii Immunologii Klinicznej - w ciągu ostatnich 10 lat zwiększyła się dwukrotnie, a liczba osób trafiających do oddziałów ratunkowych z powodu ciężkich reakcji pokarmowych spowodowanych nadwrażliwością alergiczną wzrosła w tym okresie aż siedmiokrotnie. Podobnie w badaniach prowadzonych w innych regionach świata, tj. w Chinach, USA, Australii, notuje się niespotykany wcześniej wzrost nadwrażliwości pokarmowych o podłożu alergicznym, zarówno w populacji osób dorosłych, jak i dzieci.

Te dane skłaniają nas do refleksji nad przyczynami tych niepokojących zjawisk. W przypadku nadwrażliwości pokarmowych mówimy o nieprawidłowej reakcji organizmu na niektóre pokarmy, które u większości ludzi nie wywołują dolegliwości. Mamy do czynienia z różną siłą reakcji na określone składniki pokarmowe, które mogą być przyjęte nawet w śladowych ilościach, a mimo to wywołują zespół określonych objawów. Tego typu reakcje nazywane są nadwrażliwością na pokarm typu alergicznego i mają charakter powtarzalny.

W przypadku nietolerancji pokarmowych mamy do czynienia z sytuacją o dużo bardziej złożonym charakterze, gdzie objawy są niezależne od układu immunologicznego - mają zaś związek z reakcjami o charakterze metabolicznym, farmakologicznym, czy wynikają z niedoborów enzymatycznych organizmu. Takim typowym przykładem jest niedobór laktazy, którym dotkniętych jest w populacji polskiej kilkadziesiąt procent ludzi. Objawy mogą przypominać alergie na białka mleka i manifestować się nietolerancją nawet niewielkiej jego zawartości.

Katar, łzawienie oczu, wysypka, bóle brzucha, biegunka to typowe objawy reakcji alergicznej, w jej lekkiej postaci. Jednak przy jej ciężkim przebiegu może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który może zagrażać życiu. Alergia na pokarmy dotyka osoby w różnym wieku, jednak najczęściej występuje u małych dzieci, z których połowa cierpi równolegle na takie schorzenia jak alergiczny nieżyt nosa, dychawica oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH