KRF publikuje stanowisko dotyczące postulatów i protestu fizjoterapeutów Dr hab. Maciej Krawczy, prezes Krajowej Rady Fizjoterapeutów; FOT. Arch. RZ

Jak już informowaliśmy, we wtorek (7 maja) fizjoterapeuci rozpoczną ogólnopolską akcję protestacyjną. Prezydium Krajowej Rady Fizjoterapeutów (KRF) opublikowało na swojej stronie stanowisko dotyczące postulatów i protestu tej grupy zawodowej.

Przypomnijmy, że m.in. Ogólnopolski Związek Zawodowy Pracowników Fizjoterapii zapowiada, iż 7 maja fizjoterapeuci zamiast do pracy pójdą oddać krew. Od 8 maja protest przybierze charakter strajku włoskiego, który polega na bardzo skrupulatnym udzielaniu świadczeń zgodnie z procedurami. Trzeba się będzie liczyć z dłuższym oczekiwaniem na wizytę. Organizatorzy protestu domagają się takich podwyżek, jakie dostały pielęgniarki, czyli 1600 zł brutto.

Czytaj także: Fizjoterapeuci bądą protestować nie tylko z powodu bardzo niskich zarobków

W swoim stanowisku prezydium Krajowej Rady Fizjoterapeutów "pragnie jednoznacznie wyrazić sprzeciw dla dyskryminacyjnego traktowania fizjoterapeutów. Pomijanie fizjoterapeutów i fizjoterapii w procesach finansowych jest głęboko niesprawiedliwe. Od wielu lat nie zostały podniesione pensje fizjoterapeutów i dzisiaj są oni najmniej zarabiającą grupą wśród zawodów medycznych. Również wycena fizjoterapii budzi duże wątpliwości: najbardziej istotne, kluczowe elementy nowoczesnej fizjoterapii, czyli badanie i indywidualna praca z pacjentem są wyceniane bardzo nisko, zaś procedury o wątpliwej lub ograniczonej skuteczności są wciąż premiowane" - zaznacza KRF.

Samorząd zawodowy fizjoterapeutów zwraca uwagę, że "nowoczesna fizjoterapia jest obecna we wszystkich dziedzinach medycyny i nie jest przesadą stwierdzenie, że powinna towarzyszyć człowiekowi od urodzenia aż do śmierci. Powinna, jednak w Polsce wciąż tylko może. W wielu krajach nowoczesna fizjoterapia jest dostępna w o wiele większym stopniu niż u nas. Można powiedzieć, że je na to stać w przeciwieństwie do naszego kraju. W rzeczywistości jednak jest dokładnie na odwrót: nie stać ich na ograniczanie dostępu do fizjoterapii".

KRF wskazuje, że "fizjoterapia dostosowana do potrzeb pacjenta nie tylko poprawia komfort życia pacjentów i ogranicza rozwój wielu chorób, ale skraca czas hospitalizacji. Dzięki niej można uniknąć wielu powikłań i to ona umożliwia pacjentom powrót do aktywnego życia rodzinnego, społecznego i zawodowego (...)."

Krajowa Izba Fizjoterapeutów zleciła profesjonalnemu instytutowi badawczemu opracowanie raportu na temat stanu wynagrodzenia fizjoterapeutów w Polsce. "W naszej ocenie ten wiarygodny materiał będzie właściwą płaszczyzną do dyskusji z publicznym płatnikiem" - podkreśla prezydium KRF.

Drodzy Użytkownicy!