Wielkopolskie: wicemarszałek Leszek Wojtasiak zrezygnował ze stanowiska

Odpowiadający m.in. za ochronę zdrowia wicemarszałek Leszek Wojtasiak złożył rezygnację z pełnionej funkcji - poinformował w czwartek (21 lutego) na konferencji prasowej marszałek województwa wielkopolskiego Marek Woźniak. Kontrola CBA wykazała, że Wojtasiak naruszył tzw. ustawę antykorupcyjną.

Wniosek o odwołanie wicemarszałka CBA przesłało na początku lutego do przewodniczącego Sejmiku Województwa Wielkopolskiego.

Woźniak poinformował, że jeszcze w czwartek zwróci się do przewodniczącego Sejmiku o wprowadzenie do porządku obrad poniedziałkowej (25 lutego) sesji uchwały o przyjęcie rezygnacji Wojtasiaka. "Formalnie przestanie on pełnić obowiązki po usankcjonowaniu tego przez sejmik" - powiedział.

Jak dodał, wicemarszałek w złożonym w czwartek piśmie przeprosił za błędy, które spowodowały, że musi opuścić stanowisko. "W tym piśmie w pewien sposób podsumowuje współpracę, przeprasza za błędy, które popełnił i które spowodowały, że ze względów formalnych musi opuścić stanowisko..." - opisał Marek Woźniak.

Marszałek będzie miał miesiąc na uzupełnienie wakatu. W czwartek nie chciał rozmawiać na temat nazwisk ewentualnych następców Wojtasiaka. Pozytywnie ocenił trwającą od 2006 roku współpracę z Leszkiem Wojtasiakiem. Jak stwierdził, jest on osobą "niezwykle ambitną, niezwykle pracowitą, zaangażowaną w to, co robi".

W styczniu br. agenci CBA zakończyli kontrolę przestrzegania ustawy przez wicemarszałka. Jak poinformował rzecznik Biura Jacek Dobrzyński, kontrola wykazała, że Wojtasiak w trakcie pełnienia funkcji jednocześnie był członkiem zarządu - prezesem jednej z poznańskich spółek.

"Agenci CBA ustalili, że posiadał również 50 proc. kapitału zakładowego, a od lipca do grudnia 2012 r. ponad 30 proc. kapitału zakładowego innej poznańskiej spółki. Wicemarszałek złamał tym samym ustawę antykorupcyjną" - podał rzecznik. Komentując sprawę Wojtasiak przekonywał, że nie ma podstaw do jego odwołania.

Według Woźniaka ustawa antykorupcyjna jest bardziej restrykcyjna w stosunku do urzędników samorządowych niż do urzędników rządowych. "Tam daje możliwość wyboru między karami dyscyplinarnymi a odwołaniem, tu działa jak gilotyna i takiego wyboru nie daje. Jeśli nie podważamy faktów, które CBA stwierdziło, a ich nie podważamy, nie ma pola do dyskusji. Cieszę się, że wicemarszałek Wojtasiak podjął decyzję o rezygnacji, to nam zdecydowanie wyjaśnia sprawę, nie powoduje niedopowiedzeń" - dodał.