Wielkopolskie: inspekcja sanitarna bada firmy używające dużych ilości soli

Inspektorzy sanitarni z Poznania badają firmy, które mogły używać niejadalnej soli. Badane są firmy produkujące wędliny, surówki i piekarnie - poinformowała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu.

W ciągu kilkunastu lat trzy firmy: dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z województwa wielkopolskiego mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton niejadalnej soli, twierdząc, że jest to sól spożywcza - wynika z ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury. Sól trafiała głównie do odbiorców hurtowych, wytwórni wędlin, przetwórni ryb, mleczarni czy piekarni, skąd mogła trafić do sklepów w całym kraju.

Poznański sanepid wytypował do kontroli firmy, w których mogła być wprowadzana sól z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim. Kontrole będą prowadzone przez kilka najbliższych dni.

Policjanci z CBŚ przygotowali listę firm, które kupowały sól w trzech objętych postępowaniem prokuratorskim firmach. Ma być ona stale uaktualniana. W tej chwili figuruje na niej około 40 firm, głównie przetwórstwa spożywczego i piekarni, przede wszystkim z Wielkopolski, ale także ze Śląska, województwa lubuskiego i Mazowsza. Listę przekazano Wojewódzkiemu Inspektorowi Sanitarnemu w Poznaniu.

Prokuratura i policja nie dysponują jeszcze opinią biegłych, którzy mieli określić, czy i w jakim stopniu niejadalna sól jest szkodliwa dla zdrowia. -Zakład Medycyny Sądowej w Poznaniu, który ma sporządzić opinię na temat szkodliwości niejadalnej soli, musi otrzymać szczegółowe wyniki badań z różnych laboratoriów - powiedział rzecznik wielkopolskiej policji Andrzej Borowiak.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH