Uchylona kara dla NRL za stanowisko ws. homeopatii

Sąd Ochrony Konkurencji i Konkurentów uwzględnił odwołanie Naczelnej Rady Lekarskiej  od decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów dot. stanowiska NRL ws. homeopatii.

UOKiK uznał wydanie przez NRL stanowiska ws. stosowania metod o niepotwierdzonej skuteczności terapeutycznej homeopatii za zmowę monopolową ograniczającą konkurencję na rynku środków homeopatycznych i nakazał NIL zapłatę blisko 50 tys. zł kary.

Wyrokiem sądu z 30 grudnia 2014 r. decyzja Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów została uchylona a Prezes zobowiązany do zapłaty na rzecz Naczelnej Izby Lekarskiej kosztów zastępstwa procesowego.

- NRL jednoznacznie działała na korzyść pacjentów. Cieszę się, że niezawisły sąd w sposób wyraźny to potwierdził. Decyzję sądu odbieram jako zwycięstwo praw chorych do skutecznego leczenia nad ekonomicznym interesem producentów produktów homeopatycznych -  podkreśla prezes NRL Maciej Hamankiewicz.

- Przypomnę, że nasze stanowisko nigdy nie było i nie jest wojną z produktami homeopatycznymi. My lekarze wypowiadamy się w ramach naszych kompetencji. Jeżeli ktoś wierzy, że produkty homeopatyczne mu pomagają, może kupować ich tyle, ile chce. Ale zarówno pacjenci, którzy chcą być leczeni, jak i lekarze, którzy chcą skutecznie leczyć, muszą pamiętać o tym, że jeżeli chory przyjmuje coś ze wskazań lekarza to oczekuje, że ten środek będzie skutecznie leczył. Ważne jest również to, iż prawo samorządu lekarskiego do zajmowania stanowiska na temat ochrony zdrowia w Polsce oraz leczenia polskich pacjentów - zagrożone decyzją prezesa UOKiK - zostało obronione - dodaje.

Status produktów homeopatycznych, jako preparatów legalnie dopuszczonych obecnie do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, nie był nigdy podważany przez NRL. Istotą sprawy jest brak naukowych dowodów potwierdzających terapeutyczną skuteczność tych produktów.

W ustnych motywach wydanego wyroku sąd podkreślił, że decyzja Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nie była wydana w interesie publicznym – wprost przeciwnie, to stanowisko Naczelnej Rady Lekarskiej było działaniem podjętym w interesie publicznym, który powinien być rozumiany jako prawo pacjentów do leczenia zgodnego z aktualną wiedzą medyczną.

Więcej: www.nil.org.pl