UE: będą ostrzejsze kontrole żywności importowanej z Japonii

"Unia Europejska zdecydowała w piątek (8 kwietnia) o wzmocnieniu środków ostrożności dotyczących żywności i pasz importowanych z Japonii, zastosowanych po wypadku w elektrowni Fukushima I" - poinformowała Komisja Europejska po posiedzeniu Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli.

Podczas piątkowego spotkania przedstawiciele krajów UE zatwierdzili proponowane przez KE obniżenie dopuszczalnych poziomów stężenia radioaktywnych jodu i cezu w żywności i paszach importowanych z Japonii. Nowe poziomy będą obecnie spójne z tymi stosowanymi po wypadku w Fukushimie przez władze Japonii.

KE zaznaczyła, że jeśli zajdzie taka potrzeba, jeszcze bardziej zaostrzy środki. Jednocześnie zastrzegła, że dotychczasowe badania żywności przeprowadzane przez kraje UE wykazują „nieznaczne poziomy radioaktywności, które są znacznie poniżej obowiązujących norm”.

KE zapowiedziała, że maksymalne poziomy radioaktywności w unijnej regulacji będą niedługo zrewidowane przez ekspertów i jeśli zajdzie taka potrzeba zostaną zmienione.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MEDYCYNĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekzdrowia.pl prosto na Twój e-mail

Rynekzdrowia.pl: polub nas na Facebooku

Rynekzdrowia.pl: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Zdrowia na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

POLECAMY W PORTALACH