Śląska Izba Lekarska: nie będzie postępowania dot. stanowiska Sośnierza ws. szczepień Jak wskazuje ŚIL, Andrzej Sośnierz od lat nie wykonuje zawodu lekarza i nie jest członkiem Izby Fot. PTWP

Poseł Andrzej Sośnierz od lat nie wykonuje zawodu lekarza i nie jest członkiem Śląskiej Izby Lekarskiej. Dlatego rzecznik odpowiedzialności zawodowej nie może zająć się jego stanowiskiem w kwestii szczepień - oświadczyła rzeczniczka Śląskiej Izby Lekarskiej.

W ubiegłym tygodniu sejmowa większość nie zgodziła się na odrzucenie w pierwszym czytaniu obywatelskiego projektu zniesienia obowiązku szczepień ochronnych i skierowała projekt do komisji.

Prezes Okręgowej Rady Lekarskiej w Warszawie Łukasz Jankowski zwrócił się do Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Naczelnej Izby Lekarskiej (NIL) o wszczęcie postępowania wobec pięciorga lekarzy-posłów w związku z ich głosowaniem w tej sprawie. Wśród nich pojawiło się nazwisko Andrzeja Sośnierza z PiS.

Rzeczniczka Śląskiej Izby Lekarskiej Alicja van der Coghen w przesłanej w środę PAP informacji podała, że choć Sośnierz jest lekarzem, ukończył studia medyczne i tytuł lekarza przysługuje mu dożywotnio, to jednak zgodnie z rejestrem izby lekarskiej nie wykonuje zawodu lekarza od 2002 roku.

- W ocenie prawników nie jest też członkiem Śląskiej Izby Lekarskiej, więc Okręgowy Rzecznik Odpowiedzialności Zawodowej w Katowicach nie może zająć się sprawą postawy pana posła w kwestii szczepień - wskazała van der Coghen.

Pierwsze czytanie obywatelskiego projektu odbyło się w ubiegłym tygodniu. Sejmowa większość nie zgodziła się na odrzucenie go i skierowała do komisji zdrowia oraz polityki społecznej i rodziny. Politycy Prawa i Sprawiedliwości wyjaśniali, że klub głosował za skierowaniem projektu do komisji, bo PiS obiecało, że nie będzie odrzucało w pierwszym czytaniu projektów obywatelskich. Stanowisko rządu wobec projektu jest negatywne.

Prezes NRL prof. Andrzej Matyja podkreślił, że samorząd lekarski liczy, iż parlamentarzyści będący lekarzami ostatecznie zagłosują przeciwko projektowi znoszącemu obowiązek szczepień i zajmą stanowisko zgodne z wiedzą medyczną.

Obywatelski projekt przewiduje likwidację obowiązku szczepień ochronnych, proponując wprowadzenie dobrowolności. Zakłada też możliwość doraźnego nakładania przez ministra zdrowia lub wojewodę obowiązku szczepień w razie zagrożenia epidemicznego albo epidemii.

FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.

Drodzy Użytkownicy!